Je to ve mně jako v koze
Text dotazu
Dobrý den a předem velmi děkuji za odpověď. Používám pořekadlo ,,je to ve mně jako v koze", narazila jsem však na problém, většina lidí jej nezná, a ani nezná jeho význam. Význam jsem se snažila hledat nejen v naučných knihách, ale i na internetu, bohužel výklad jsem nenalezla. Začínám pochybovat, zda jsem si to nakonec sama nevymyslela :-)? Pokud Vás mohu poprosit o vysvětlení a zaslání odpovědi, začnu mít opět klidné spaní :-). Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
výrok to je zdomácnělý, který je používán i v literatuře, ale bohužel se nám jeho výklad nepodařilo doložit. Přikládáme pouze vysvětlení z volného internetu, které můžete sama snadno nalézt.
Evald Schorm v povídce nazvané DŮM RADOSTI nejvýrazněji pochopil Hrabalovu snahu zachytit „krásu v ošklivosti a ošklivost v kráse.“ Hláška „Je to ve mně jako v koze,“ jíž malíř zdůvodňuje svoji tvůrčí potenci, ve své době doslova zlidověla. Zdroj: http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=14075
•             Čítanka, kde se Vámi uváděné slovní spojení používá - MARTINKOVÁ, Věra, FOCHOVÁ, Daniela a KUČEROVÁ, Zdeňka. Čítanka 1: učebnice pro 1. ročník středních škol. 2., přeprac. vyd. Praha: Trizonia, 1997. 431 s. ISBN 80-85573-58-X.
•             Píseň s „Vaším“ textem - http://bandzone.cz/_74429/album/71640-blamaze-a-kamuflaze.html
Použité zdroje
https://www.korpus.cz/
http://www.ujc.cas.cz/elektronicke-slovniky-a-zdroje/
• ROLLOVÁ, Kateřina. Co to znamená, když se řekne-. Vyd. 1. Praha: Motto, 2000. 120 s. Rádce. ISBN 80-7246-054-4.
• FOLTIN, Karel. Co znamená, když se řekne... První vydání. Olomouc: Rubico, 2016- . svazků. Hrátky. ISBN 978-80-7346-204-8.
• NOVOTNÁ, Anna. Kdo jinému jámu kopá--: lehko i vážný slovník přirovnání, pořekadel a přísloví. Vyd. 1. Praha: Práh, 2013. [120] s. ISBN 978-80-7252-455-6.
• ČERVENÁ, Vlasta, ed. et al. Slovník české frazeologie a idiomatiky. [Sv. 2], Výrazy neslovesné. 1. vyd. Praha: Academia, 1988. 511 s.
• ČERMÁK, František a kol. Slovník české frazeologie a idiomatiky. [Sv. 1], Přirovnání. Vyd. 1. Praha: Academia, 1983. 492 s.
• Velká kniha přísloví. Ostrava: Knižní expres, ©2001. 335 s. ISBN 80-86132-53-6.
• TOMIN, Alexius. Česká přísloví. Vyd. 1. Sokolov: Fornica, 2010. 171 s. ISBN 978-80-87194-21-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.09.2018 13:51
Jan Pěkný píše:
Čtvrtek 25.05.2023 12:33
Výrok "Musel jsem Vám napsat, bylo to ve mně jako v koze" znám z Návštěvních dnů Šimka a Grossmanna. Podle mého názoru reprezentuje situaci plného vemene nepodojené kozy :-)
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu