Je rozdíl mezi zmrzlinou a nanukem?
Text dotazu
Dobrý den, je nějaký rozdíl mezi zmrzlinou a nanukem nebo je to to samé? Je každá zmrzlina nanuk a každý nanuk zmrzlinou? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
dalo by se říci, že každý nanuk je zmrzlinou. Neplatí to ovšem již obráceně. Každá zmrzlina není nanukem. Nanuk je určitým druhem zmrzliny. Vyznačuje se zapuštěným držátkem (povětšinou dřevěným či umělohmotným) přímo do zmrzliny. Povrch nanuku bývá přelit pevnou čokoládovou vrstvou, ovocné nanuky mohou být bez této čokoládové polevy.
Zmrzlina ve formě nanuku je mnohem mladší než zmrzlina samotná. Pravděpodobně první nanuk vznikl náhodou v roce 1905. Jedenáctiletý Frank Epperson z Oaklandu v Kalifornii zapomněl přes noc na verandě slazenou sodovku s míchátkem. Během mrazivé noci voda ve sklenici zmrzla a ráno našel malý Frank na verandě první nanuk. Ve 20. letech si nechal přípravu nanuku patentovat a své výrobky značně zpopularizoval.
Historie zmrzliny samotné je mnohem starší. Již ve spisech starých Řeků se objevuje informace o pochutině ze zmrzlé vody.
"Písemné záznamy dokládají, že na sněhu z vrcholu, na kterém sídlili řečtí bohové, si pochutnával i řecký spisovatel Simónidés z Keu, který žil v letech 556 až 468 před naším letopočtem. Takže zmrzlinu vychutnávali už Řekové. V oněch dobách však byla luxusním zbožím a mohlo si ji dovolit jen pár vyvolených. Kopit zmrzlinu skutečně nebylo jednoduché. Do hor posílali běžce a ti si led z vrcholu odevzdávali jako štafetový kolík. "Vylepšená" a oslazená medem, ovocnými šťávami a vínem měla zmrzlina milovníky i mezi prominenty. Patřil k nim i Alexander Veliký a Hippokratés."
(HOFFMANN, Fee. Zmrzlina: Nápoje, dezerty, zmrzlinové dorty. Bratislava: Fortuna Print, 1992. 64 s. ISBN 80-85224-97-6. )
Až do roku 1530 bylo možné k výrobě zmrzliny použít pouze přírodní sníh. Ve zmíněném roce způsobilo malou revoluci ve výrobě uvedené pochutiny vytvoření prvního umělého ledu pomocí ledku. Zmrzlina ovšem  stále zůstala luxusním zbožím. První veřejná zmrzlinová kavárna byla otevřena až roku 1672 v Paříži. Američanka Nancy Johnsonová vyvinula v roce 1790 stroj na výrobu zmrzliny, k všeobecnému rozšíření zmrzliny však došlo až po roce 1876, kdy se v domácnostech začal objevovat vynález Carl von Lindeho, tedy chladnička.
Zajímavý je i původ českého názvu slova "nanuk". Odvozen byl od osobního jména Eskymáka z dokumentárního filmu "Nanuk - člověk primitivní".
Použité zdroje
Použité a další doporučené zdroje:
* HOFFMANN, Fee. Zmrzlina: Nápoje, dezerty, zmrzlinové dorty. Bratislava: Fortuna Print, 1992. 64 s. ISBN 80-85224-97-6.
* mrzlina. 1. vyd. Praha: Rebo, 2003. 48 s. Rychle & chutně. ISBN 80-7234-276-2.
* VIJAYAKAR, Sunil. Neodolatelné nanuky. 1. české vyd. [Praha]: Slovart, C2013. 78 s. ISBN 978-80-7391-687-9.
* HOLUB, Josef a LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého: se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1967. 527 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.11.2015 12:54
Štěpán J. píše:
Středa 29.07.2020 09:47
Jen bych dodal, že to, jak lidé slova používají a jak jim rozumějí, je do značné míry dáno zvyklostmi v jejich sociální skupině, rodině, oblasti, obci, generaci atd. Tj. skutečně tomu může být tak, že někteří lidé slovu "zmrzlina" rozumí tak, že zmrzlinou v pravém slova smyslu je to, co se obvykle prodává do kornoutku (zmrzlina točená nebo kopečková), zatímco všelijaké balené výrobky už jsou zmzlinami "méně", už to nejsou zmrzliny "v pravém slova smyslu" ale "taky zmrzliny". Ovšem v jiné rodině, která je zvyklá si kupovat ty krabicové a balené, to mohou jazykově vnímat úplně jinak. Mohu ale potvrdit, že v prostředí a generaci, kde jsem vyrostl já, se "zmrzlinou" rozuměla ta kornoutková, "nanukem" ta na špejli s čokoládovou polevou a ty krabicové se nazývaly "polárkovým dortem" - ovšem nabídka byla tehdy poněkud jednotvárnější.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu