Je rajče zelenina nebo ovoce?
Text dotazu
Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli je rajče ovoce nebo zelenina. Některé zdroje uvádí jedno a jiné tamto. Jaká je tedy pravda? Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den, na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Podle  Zahranického slovníku naučného bylo rajče původně považováno za okrasnou rostlinu, zeleninou se stalo až koncem roku 1560 v Itálii.  V současné době různě vědní obory na to mají rozdílné názory. Nejvyšší soud Spojených států ve sporu Nix vs. Hedden v roce 1893 rozhodl, že rajče je zelenina. Tento zdánlivě banální problém měl své ekonomické opodstatnění. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano. Naopak Evropský parlament ho v roce 2011 zařadil mezi ovoce. Lilek rajče, jak se správně nazývá rostlina, jejímž plodem je rajské jablko, a z tohoto pohledu je proto rajče ovocem.
Použité zdroje
Zahradnický slovník naučný : R-Ž. 5. díl. Vyd. 1. Praha : Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2001. 674 s., [56] s. barev. fot. : il.
Naučný slovník zemědělský : q - ř. 8. díl. [il. P. Lisý, B. Vančura ; fot. S. Haš]. 1. vyd. Praha : Státní zemědělské nakladatelství, 1981. 628 s.
http://www.rozhlas.cz/radio[…]ozresily-ani-soudy--1380990
http://living.iprima.cz/zah[…]e-slozitejsi-nez-si-myslite
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna v Přerově
Datum zadání dotazu
14.03.2018 16:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu