Je rajče ovoce ?
Text dotazu
Dobrý den, mám otázku... S kamarádkou se přeme jestli je rajče ovoce nebo zelenina... Děkuji za odpověď.
Odpověď
Na Váš dotaz obtížné odpovědět.
Ovoce či zelenina?
Z botanického hlediska je rajče plod víceleté kulturní rostliny, takže je považováno spíše za ovoce.
V usnesení Evropského parlamentu z roku 2011 je rajče také řazeno mezi ovoce.
V roce 1893 rozhodoval Nejvyšší soud Spojených států ve sporu Nix vs. Hedden, zda je rajče ovoce, nebo zelenina. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano.
Soud vynesl rozsudek, že rajče je zelenina. Rajče bylo ustanoveno státní zeleninou v New Jersey, zato v Arkansasu je zároveň státním ovocem i zeleninou.
V odborné literatuře lze sice nalézt definice ovoce a zeleniny, avšak rozdíly mezi nimi nejsou popsány. Např. Zahradnický slovník naučný (ÚZPI, Praha, 1999) uvádí: Ovoce – souborný název jedlých plodů, plodenství a semen různých kulturních i planých druhů dřevin a bylin. Zelenina – soubor velkého počtu kultivovaných i planě rostoucích druhů rostlin, které slouží jako potrava lidí nebo jako koření či přísady jídel. Podle druhů se využívají jejich jedlé plody, listy, výhony, řapíky, cibule, kořeny, hlízy, poupata, semena (odtud dělení na z. košťálovou, plodovou, kořenovou, listovou, cibulovou). Jsou to jednoleté i víceleté rostliny, více než 1200 druhů rostlin. Okruh zeleninových druhů je specifický v každé zemi nebo zeměpisné oblasti, daný klimatickými podmínkami a stravovacími zvyklostmi. Jako zelenina se využívají i okrasné rostliny (květy chryzantém...).
Podle Naučného slovníku zemědělského (ÚZPI, Praha, 1992) je ovoce název plodů, souplodí a plodenství četných jednoletých i víceletých rostlin, kulturních nebo planých, pokud se tyto plody nepočítají k zelenině (např. rajčata, ovocná paprika, cukrové melouny aj.). Zelenina jsou listnaté nebo dužnaté části jednoletých, dvouletých i vytrvalých rostlin z různých čeledí používané ve výživě obyvatelstva v syrovém nebo různě upraveném stavu.
Rozdíly mezi ovocem a zeleninou lze těžko pochopit i z dalších definic a diskuse na toto téma na adrese http://blog.maly.cz/index.php?item=347&aut=1, http://cs.wikipedia.org/wiki/Ovoce, http://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina.
Určité rozdíly mezi ovocem a zeleninou jsou v zastoupení obsahových látek: Ovoce se liší od zeleniny vyšším obsahem jednoduchých cukrů (fruktózy). Je tedy sladší a obsahuje i větší podíl rozpustné vlákniny, kterou tělo dokáže rozštěpit na energii. Ovoce má tedy ve většině případů energeticky vyšší hodnotu. Zelenina je oproti tomu bohatší na nerozpustnou vlákninu.
Kdo ale vlastně určil, co je ovoce, a co zelenina, nelze podle našeho názoru dohledat.
Existuje názor, že zařazení je dáno určitou dohodou, zvykem. To, co je v některé zemi považováno za zeleninu, je jinde řazeno mezi ovoce.
Obor
Zemědělství
Okres
Praha
Knihovna
Knihovna Antonína Švehly
Datum zadání dotazu
09.11.2016 08:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu