Vliv počítačových her
Text dotazu
Je prokázán vliv počítačových her na mladé dospělé? Jaké jsou výzkumy na toto téma?
Odpověď
Dobrý den,
kromě pozitivních dopadů počítačových her na uživatele jako je například odreagování a trénink postřehu, soustředění, koordinace či strategického myšlení (zde samozřejmě záleží na typu hry), jsou v souvislosti s počítačovými hrami předkládány též negativní dopady. Ty se týkají především hraní, které je v rámci dne a aktivit člověka zařazováno ve velmi intenzivních blocích, případně tvoří stěžejní program činností člověka. V tomto kontextu se dnes již běžně hovoří o „závislosti na počítačových hrách“. Tato závislost je pak spojována či doplňována se závislostí na digitálních informačních technologiích či s tzv. netolismem.
Světová zdravotnická organizace definuje závislost na počítačových hrách pod pojmem „Gaming disorder“ a od roku 2013 ji zařazuje mezi další duševní choroby. Jako podklad pro zařazení jevu do mezinárodní klasifikace nemocí se uvádí shoda odborníků z různých oborů i zemí, kteří evidují shodné charakteristiky závislých osob či symptomy závislosti.
Úhrnem je příliš časté hraní počítačových her považováno za škodlivé, a to jak z pohledu psychického zdraví a sociální interakce, tak z hlediska fyzického prospívání hráče. Podobně jako jiné závislosti je i tato shledávána závažnější při výskytu u dětí a mládeže, problematický dopad má ale tento jev rovněž na skupiny dospělých. V přehledu zdrojů níže naleznete odkazy na některé studie a výzkumy, které na toto téma byly vypracovány.
Použité zdroje
-BASLER, Jaromír. Počítačové hry a jejich místo v životě člověka. Rigorózní práce. Olomouc, 2019. Univerzita Palackého v Olomouci. Dostupné z: https://theses.cz/id/l4jycj/. [cit. 6. 12. 2024].
-Darvesh N, Radhakrishnan A, Lachance CC, Nincic V, Sharpe JP, Ghassemi M, Straus SE, Tricco AC. Exploring the prevalence of gaming disorder and Internet gaming disorder: a rapid scoping review. Syst Rev. 2020 Apr 2;9(1):68. doi: 10.1186/s13643-020-01329-2.
-Gaming disorder. Online. In: World Health Organization. ©2024. Dostupné z: https://www.who.int/[…]/gaming-disorder [cit. 5. 12. 2024].
-hroch. Závislost na internetu a počítačových hrách. Online. In: Adicare.cz. 28. 6. 2019. Dostupné z: https://adicare.cz/[…]/ [cit. 5. 12. 2024].
-Mohammad S, Jan RA, Alsaedi SL. Symptoms, Mechanisms, and Treatments of Video Game Addiction. Cureus. 2023 Mar 31;15(3):e36957. doi: 10.7759/cureus.36957.
-SHERER, James. Internet Gaming. Online. 2023. In: American Psychiatric Association. Dostupné z: https://www.psychiatry.org/[…]/internet-gaming [cit. 5. 12. 2024].
-SPITZER, Manfred a Iva KRATOCHVÍLOVÁ. Kybernemoc!: jak nám digitalizovaný život ničí zdraví. Brno: Host - vydavatelství, s.r.o., 2016, 388 s. ISBN 978-80-7491-792-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:5533a408-ba2a-4859-a4b7-91a24d512305.
-STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV. Netolismus: závislost na tzv. virtuálních drogách. Online. In: Národní zdravotnický informační portál. 19. 3. 2021. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/259-netolismus [cit. 5. 12. 2024].
-The health effect of too much gaming. Online. In: Harvard Health Publishing. December 2020. Dostupné z: https://www.health.harvard.[…]o-much-gaming-2020122221645 [cit. 5. 12. 2024].
-Vědci zkoumají pozitivní vlastnosti počítačových her. Online. In: Lidovky.cz. Dostupné z: https://www.lidovky.cz/rela[…]r.A130317_174641_ln_veda_sk [cit. 5. 12. 2024].
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.12.2024 08:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu