Je plzeňská Skrétova ulice pojmenována po malíři Karlu Škrétovi?
Text dotazu
Pokud ano, proč není uváděna se Š na začátku, ale je se S? Souvisí to nějak s plzeňským dialektem – plzeňská čtvrť oficiálně zvaná Skvrňany, bežně plzeňáky označována jako Škvrňany atp. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Skrétova ulice je pojmenována po malíři Karlu Škrétovi (1610-1674). Nám dostupné zdroje, ale bohužel neuvádí, proč je na začátku "S".
Použité zdroje
Čekanová, Markéta. Víte, kde bydlíte?: encyklopedie ulic západních Čech. Starý Plzenec: FORMÁT, 1997. 58 s. ISBN 80-901453-8-8.
Plzeňský "uličník": Praktický průvodce západočeskou metropolí. 1. vyd. Plzeň: Eltechnik, 1991. 79 s. ISBN 80-901097-0-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
05.02.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu