Je písmo geneticky dané?
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lze po rodičích podědit písmo (sklon, velikost, apod.).
Odpověď
Dobrý den,
písmo, zdá se, odráží naše zděděné a naučené vlastnosti. "Je pravděpodobné, že už při narození geny nesou zapsaný kód a svého druhu program, které části a centra mozku se budou rozvíjet maximálně a které minimálně. (...) "To jak bude člověk v dospělosti psát, je patrně do jisté míry předurčeno vrozenými dispozicemi." [VELIČKOVÁ, 2013], s. 17.
Nedědíme ovšem písmo jako takové, ale vlastnosti, které se v písmu odrážejí. Písmo potomka se tak může částečně podobat písmu svých rodičů, neboť po nich určité vlastnosti zdědil.
Na formování rukopisu se ovšem kromě zděděných vlastností podílí celá řada dalších faktorů (prostředí, vzdělání, věk, nálada, životní postoje, žebříčky hodnot aj.) Z tohoto důvodu se jednotlivá písma i velmi blízkých osob alespoň částečně odlišují.
"Tak jako neexistují dva totožní jedinci, i kdyby šlo o jednovaječná dvojčata, neexistují ani dva naprosto identické rukopisy." [VELIČKOVÁ, 2013] , s. 9.
Použité zdroje
* VELIČKOVÁ, Helena. Grafologie: nové pohledy. Vyd. 1. Kralice na Hané: Computer Media, 2013. 204 s. ISBN 978-80-7402-133-6.
* ROMÁNNÉ GOLDZIEHER, Klára. Rukopis - klíč k osobnosti. Vyd. 1. Praha: Argo, 2012. 366 s. ISBN 978-80-257-0513-1.
* BURGR, Josef. Písmo odhaluje osobnost. Praha: Slovanský dům, 2001. 183 s. ISBN 80-86421-30-9.
* SCHÖNFELD, Vilém a JEŘÁBEK, Jan, ed. Učebnice vědecké grafologie pro začátečníky. Vyd. 4., (V nakl. Elfa vyd. 3.). Praha: Elfa, 2007. 285 s. ISBN 978-80-86439-10-5.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.05.2015 12:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu