Bratři v triku - triko nebo trik
Text dotazu
Je název filmového studia Bratři v triku odvozen od oděvu (trička) nebo filmového triku? Případně od obojího a je to nějak doloženo? Logo nebo i název vymyslel dle článku (https://www.idnes.cz/kultur[…]050609_155243_filmvideo_gra) Zdeněk Miller: "Logo studia vymyslel v roce 1945 Zdeněk Miler, autor filmů o Krtkovi. Vyhrál tehdy soutěž o nápad na název a dostal prý za to tři dny dovolené." Podobně na: https://www.www-kulturaok-eu.cz/[…]/
Odpověď
Dobrý den,
jak vzpomíná na vzrušenou květnovou dobu a píše ve svých porůznu uveřejněných vzpomínkách jeden ze zakladatelů a organizátorů našeho kresleného filmu Eduard Hofman:  "již 15. května 1945 se sešlo 46 pracovníků bývalého AFITU, (kde se dovednou kamufláží za války připravoval zrod českého kresleného filmu), kteří převzali závod a zahájili přípravu k zahájení práce...Bratři v triku... víte, jak tenhle před lety hodně populární název vznikl?...slovo pamětníků: "Již během práce na filmu Zasadil dědek řepu jsme se často dohadovali o názvu pro celý náš kolektiv. Šlo o vyjádření myšlenky, že film byl vytvářen kolektivně, že šlo o film "kreslený", to je "trikový". Byla řada různých návrhů a nápadů, až při jedné takové vymýšlecí poradě řekl Jiří Trnka mimo jiné i heslo "Bratři v triku" - spíše jako žert. Až teprve druhý den se nám toto společné pojmenování zalíbilo, a tak jsme je přijali do křestního listu. Pak jsme vypsali vnitřní soutěž na nejlepší grafické řešení tohoto hesla. Vítěz Zdeněk Miller (čtenáři znají jistě jeho roztomilý seriál o krtečkovi), který vytvořil trojici kudrnatých kluků v pruhovaných tričkách jako slovník hříčku pro optické vyjádření filmového "triku", dostal za odměnu zvláštní týdenní dovolenou..."
HOŘEJŠÍ, Jan. Páni historici" je to opravdu ten první?
Zdroj: Kino, Roč. 25, 1970, čís. 13, s. 2
URI: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/9630255
Další zdroje:
První filmy Bratří v triku
Zásadním datem v historii českého animovaného filmuje 28. květen 1945. Tehdy se skupina mladých animátorů z AFITu vypravila za uznávaným ilustrátorem a výtvarníkem Jiřím Trnkou s prosbou, aby převzal vedení znárodněného studia. Trnka, ač neměl do té doby s animovaným filmem žádné zkušenosti, nabídku přijal...
První Milerovo dílo však znají všichni diváci, ať již někdy Milerovy filmy a seriály viděli či nikoli. Úvodní titulky každého filmu vzniklého ve Studiu Bratří v triku předchází logo - obrázek tří kudrnatých kluků v pruhovaných tričkách, kteří se uklánějí publiku. Autorem je právě Zdeněk Miler, jehož návrh se tehdejšímu vedoucímu studia Trnkovi zalíbil natolik, že za něj dal Milerovi třídenní volno.
Zdroj: KLUSÁKOVÁ, Veronika. Dějiny českého animovaného filmu. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:73021ee0-d351-11e7-a047-005056825209
Trochu jiné vysvětlení názvu:
Bratři v triku je filmové studio vyrábějící animované filmy už od roku 1945. Svůj název získalo podle tří bratrů, kteří v něm působili, neslyšící animátora Borise Masníka a jeho bratrů Vladana a Vojena.
Tehdy bylo jedním ze samostatných ateliérů, studií, tvůrců animace, které a kteří byli za totality bez výjimky dotlačeni pod centrální dozor státního podniku Krátký film.
Slavné logo studia tři uklánějící se chlapečky v pruhovaných tričkách, navrhl pozdější autor slavného Krtečka, Zdeněk Miller.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Brat%C5%99i_v_triku
A ještě další odkaz:
Kinorevue
* Datum vydání ročníku: 1996 Číslo ročníku: 6
* Datum vydání výtisku: 1.1996 Číslo výtisku: 1
* Číslo stránky: 79
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/9428286
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PShowPageDoc.do?id=6370220
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
04.02.2019 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu