Je možné slyšet trávu růst?
Text dotazu
Dobrý den, je možné slyšet růst trávu, jak se někdy říká, popřípadě jiné rostliny? Pokud ne, slyší je alespoň někteří živočichové?
Odpověď
Dobrý den,
některé rychle rostoucí rostliny vydávají při růstu tak hlasité zvuky, že je dokáže zachytit i člověk. Jedná se například o bambus, který není botanicky považován za strom ale za trávu. Během 24 hodin jsou některé druhy schopné vyrůst od 70 do 100 cm, někdy i více. Klíčení výhonků bambusu je provázeno zvláštním tlumeným šustěním, někdy i praskáním. Rychlý růst trvá jen po zlomek vegetačního období této rostliny, zhruba po dobu 5 až 6 týdnů, a poté se radikálně zpomalí.
Podobně je tomu třeba i u kukuřice, která je příbuzná bambusu. I když rychlosti růstu bambusu zdaleka nedosahuje, přesto i ona dokáže rychle přibývat a tento zvuk je možné zachytit také jako praskání. Vědcům z universit v New Yorku a Nebrasce se dokonce tento zvuk podařilo nahrát - https://www.youtube.com/watch?v=76xEkEXI2a4&t=57s.
Rostliny však vydávají i další zvuky, které ucho člověka nedokáže zachytit. Stromy a rostliny například šumí zvukem drobných vzduchových bublin, které v nich praskají. Vědci z izraelské univerzity v Tel Avivu zjistili, že rostliny rajčete a tabáku vydávají určité zvuky, které ovšem člověk neslyší, když trpí nedostatkem vody nebo když se jim odřízne stonek. Tyto zvuky dokáže z živočišné říše zachytit zejména hmyz a některé druhy savců. Včely například bzučí na takové frekvenci, aby se z kvetoucích rostlin uvolňovalo co nejvíce pylu. Kůrovci jsou schopni zachytit zvuk vzduchových bublin, které se objevují uvnitř těla rostlin, což naznačuje, že stromy trpí nedostatkem vláhy.
Bylo také zjištěno, že i rostliny dokážou identifikovat a reagovat na zvuky, které vydává jiný živočich. Například když housenka začne požírat jejich listy, rostliny toto chroupání "slyší" a vyvolává to v nich obranné reakce. Jejich metabolismus může vytvořit chemikálie, které jsou housenkám nepříjemné, a tak je od sebe odpudí.
Použité zdroje a odkazy pro získání podrobnějších informací:
* ČEMAN, Róbert. Živý svět: rostliny : geografická encyklopedie. Bratislava: Mapa Slovakia, 2001. S. 214. ISBN 80-8067-046-3. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:15cc8d20-61a3-11e7-89ee-5ef3fc9ae867
* ALEKSEJEV, Boris Dmitrijevič, MRNKOVÁ, Xenia, ZELINKA, Lubomír a ŠUBÍK, Rudolf. Zajímavosti ze světa rostlin. Praha: SZN, 1990. S. 58. ISBN 80-209-0146-9. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:f206d830-002d-11e3-9439-005056825209
https://cropwatch.unl.edu/2016/can-you-hear-corn-grow-yes
https://www.ireceptar.cz/zahrada/nejrychlejsi-rostlina-sveta-bambus-je-rostlinny-sprinter.html
https://www.idnes.cz/hobby/domov/rostliny-citi.A140709_105632_hobby-domov_bma
https://www.newscientist.com/article/2226093-recordings-reveal-that-plants-make-ultrasonic-squeals-when-stressed/
https://radiozurnal.rozhlas.cz/rekordman-mezi-rostlinami-za-den-muze-vyrust-az-o-25-metru-6234399
https://www.livescience.com/27802-plants-trees-talk-with-sound.html
https://www.nationalgeographic.com/science/article/flowers-can-hear-bees-and-make-their-nectar-sweeter
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.04.2021 21:22
Velmistr Radan Chrobok píše:
Středa 01.02.2023 04:57
Viděl jsem video s přístrojem předvádějícím chemické pochody v rostlinách i houbách na zvuk.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 02.02.2023 10:38
Ano, v současné experimentální hudbě tvoří používání rostlin a hub ke tvorbě zvuku téměř svůj vlastní žánr. Nástrojů, které umožňují transformaci elektrických signálů uvnitř rostlin na zvukové vlny, je mnoho. Například PlantWave (dříve známý pod názvem MIDISprout), nebo modulární syntezátor Scíon od firmy Instruo. V České republice se hudbě, která pracuje s rostlinami, věnuje například hudebnice Nikol Štrobach. Na Slovensku existuje mykologický ústav MykoLOM v rámci hudební platformy a zvukové laboratoře LOM, jehož zakladatelem je hudebník Jonáš Gruska.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu