Je kůže mnohovýznamová?
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych vědět, zda jsem správně určila slovo "kůže" jako slovo mnohovýznamové.
Odpověď
Dobrý den,
Slovník spisovného jazyka českého z roku 1989 uvádí tyto významy slova „kůže“:
1/ pokrývka těla obratlovců
2/ jirchářsky nebo koželužsky zpracovaná zvířecí kůže
3/ kožišina (límec z liščí kůže)
4/ věc nějak se podobající nebo nějak připomínající kůži (oloupat kůži z jablka, okurky mají tvrdou kůži)
5/ expresivně člověk vychytralý, líný (je to kůže prolhaná, i ty líná kůže)
V češtině se rozlišují dva druhy víceznačnosti (respektive mnohovýznamovosti) slov:
1. polysémie - slova (či izolované jazykové jednotky) mají stejnou jazykovou podobu a liší se významem, ale jednotlivá významová užití spolu geneticky i významově souvisejí.
2. homonymie se liší v tom, že slova spolu významově ani geneticky (svým vznikem) nesouvisejí. Např. puk (na kalhotách a v hokeji).
Z tohoto výkladu usuzujeme, že v případě kůže jde o případ víceznačnosti – polysémie.
Prameny:
Encyklopedický slovník češtiny / [Jarmila Bachmannová ... et al. ; editoři Petr Karlík, Marek Nekula, Jana Pleskalová]. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2002. 604 s.
Slovník spisovného jazyka českého. II. H-L. Praha: Academia, 1989, str. 488.
Přesnější odpověď by vám poskytl Ústav pro jazyk český (www.ujc.cas.cz - jazyková poradna).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
17.04.2014 10:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu