Je krokodýl plaz nebo obojživelník ?
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda li je krokodýl obojživelník nebo plaz děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
krokodýl je plaz. Rozdíl mezi plazy a obojživelníky je následující. Obojživelníci ve svém vývoji procházejí několika stádii. Larvy obojživelníků potřebují ke svému vývoji vodu. Jejich vajíčka jsou měkká bez ochranného obalu. Larvy obojživelníků k dýchání užívají žábry. Dospělí jedinci dýchají plícemi a žijí většinou na suchu. Jejich kůže je holá, na kůži se vyskytuje velké množství sliznatých a jedových žláz. Oproti tomu plazi se vyvíjejí přímo. Z vajíčka, které bývá chráněno skořápkou či kožovitým obalem, se vylíhne jedinec schopný samostatného života. Mláďata plazů jsou již po vylíhnutí podobná dospělým jedincům. K dýchání používají plazi plíce. Jejich pokožka je suchá, často pokrytá rohovitými šupinami či štíty.
U obou skupin se jedná o ektotermní obratlovce (jejich tělesná teplota je závislá na okolním prostředí).
V současné době žije na světě přibližně kolem 4800 obojživelníků (žáby, mloci...) a 7800 plazů (krokodýli, želvy, ještěři, ještěrky, hadi...).
Zdroj:
MORAVEC, Jiří. Obojživelníci, plazi : ocasatí, červoři, žáby, želvy, krokodýli, haterie, ještěři, dvouplazi, hadi. 1. vyd. Praha : Albatros, 1999.
ISBN 80-00-00719-3 (váz.)
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.06.2008 13:58
Stepan Maheu píše:
Úterý 07.04.2015 17:42
Na těchto stránkách se mi líbí, že pokud to lze, podáváte opravdu kvalitní odpověď a ne jen jednu holou větu. Paráda. A kdyby se někdo chtěl v rychlosti o krokodýlech dozvědět pár zajímavostí, rád se podělím o tenhle článek http://mistopropsy.blogspot[…]sni-zabijaci-z-praveku.html
PSK - admin píše:
Středa 08.04.2015 09:57
Velice děkujeme za Vaši milou reakci.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu