Je kapela Braník stále zakázaná?
Text dotazu
Slyšel jsem, že pražská Oi! kapela Braník byla uvedena na jakýsi "seznam zakázaných kapel MV ČR". Je tato kapela stále zakázaná? A jaký trest hrozí za případné poslouchání nebo dokonce šíření jejích nahrávek?
Odpověď
Dobrý den,
"seznam zakázaných kapel MVČR" jsme na stránkách Ministerstva vnitra ČR nenalezli. Čtvrtletně a poté v celoročním souhrnu jsou na stránkách Ministerstva vnitra ČR zveřejňovány pouze "Čtvrtletní zprávy o extremismu" a "Výroční zprávy o extremismu" (http://www.mvcr.cz/clanek/bezpecnostni-hrozby-337414.aspx?q=Y2hudW09NA%3d%3d ).
Šíření nahrávek s extremistickým obsahem (např. prostřednictvím internetu) může být klasifikováno jako podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka  (viz např.  případ z roku 2012: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/soud-potrestal-mladiky-za-sireni-nacismu-na-socialni-siti_201204231214_mvydrova ) V souvislosti s podporou a  extremismem může být spojeno i porušování dalších práv - viz http://www.nicm.cz/xenofobie-a-rasismus-legislativa .
Další odkazy k tématu :
* https://www.jaknainternet.cz/page/1693/extremismus-na-internetu/
* http://www.cevroinstitut.cz/upload/ck/files/Karel_Backovsky.pdf
Dokumenty Ministerstva vnitra ČR:
* http://www.mvcr.cz/clanek/bezpecnostni-hrozby-337414.aspx?q=Y2hudW09NA%3d%3d
* http://www.mvcr.cz/clanek/extremismus-vyrocni-zpravy-o-extremismu-a-strategie-boje-proti-extremismu.aspx
Doporučená literatura k tématu:
* ČERNÝ, Petr. Právní ochrana před extremismem. Vyd. 1. V Praze: C.H. Beck, 2008. xiv, 255 s. Beckova edice právní instituty. ISBN 978-80-7400-053-9.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
19.12.2017 12:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu