Jasnost proměnné hvězdy
Text dotazu
Kdy je proměnná hvězda jasnější? V době expanze nebo v době smrštění?
Odpověď
Dobrý den,
existuje několik druhů proměnných hvězd: pulsující, eruptivní a explozivní. Dále ještě existují hvězdy, jejichž pozorovaná proměnlivost má geometrické příčiny a jsou tedy jen zdánlivě proměnlivé.
Proměnlivost světelnosti u pulsujících proměnných hvězd je dána změnou opacity (propustnosti pro záření). Určité vrstvy hvězdy jsou málo propustné a hromadí se pod nimi energie. Její uvolnění způsobí zprůhlednění vrstvy a následné rozpínání hvězdy. Hvězda je tedy nejjasnější v době expanze.
Zdroje:
Hvězdy. In: ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITY V PLZNI. Fakulta pedagogická. Astronomia : astronomie pro každého [online]. Poslední editace 15. ledna 2010 [cit. 2012-01-16]. Dostupné z: http://astronomia.zcu.cz/hvezdy/promenne/704-promenne-hvezdy
Další literatura:
Transiting planets : proceedings of the 253th [i.e. 253rd] Symposium of the International Astronomical Union held in Cambridge, Massachussets. PONT, Frederic, SASSELOV, Dimitar, HOLMAN, Matthews, eds. Cambridge : Cambridge University Press, c2009.IAU symposium proceedings series. ISBN 978-0-521-88984-1.
PERCY, John R. Understanding variable stars. Cambridge : Cambridge University Press, c2007. ISBN 978-0-521-23253-1.
GOOD, Gerry A. Observing variable stars. London : Springer, 2003. ISBN 1-85233-498-3.
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Knihovna Matematicko-fyzikální fakulty UK
Datum zadání dotazu
17.02.2012 09:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu