Jaroslav Rudiš
Text dotazu
Dobrý den,
chystám se psát bakalářskou práci na téma Kritická recepce próz Jaroslava Rudiše. Chtěla bych se zeptat, jestli existují nějaké publikace s touto tématikou (mohou se zabývat i jen recepcí díla, i to by mi pomohlo)? A jaké publikace byly napsány o Jaroslavu Rudišovi?
Odpověď
Bohužel žádná monografie o Jaroslavu Rudišovi ani o recepci jeho díla zatím nevyšla. Existuje ale mnoho článků (recenze jeho díla, rozhovory s ním atd.). Přikládám výběrový seznam a také výběr několika monografií o interpretaci a recepci literárního díla. V seznamu je i jedna bakalářská práce.
Články o Jaroslavu Rudišovi
VAJCHR, Marek. Unavená trendy próza. Revolver Revue. 2013, roč. 28, č. 93, s. 225-227. ISSN 1210-2881.
ŠIMÁK, Petr. Rudišova zoologická zahrada. Revolver Revue. 2011, č. 85, s. 227-231. ISSN 1210-2881.
VAVRYŠ, Vojtěch. Jára s Dádou na literárním pískovišti. Týden. 2010, roč. 17, č. 47, s. 62-63. ISSN 1210-9940.
RUDIŠ, Jaroslav a Šafránek, Šimon. Mám se proti čemu bouřit. Instinkt. 2010, roč. 9, č. 45, s. 38-40. ISSN 1213-774X.
HORÁČKOVÁ, Alice. Žádná jízda, "jenom" nejvyzrálejší román Jaroslava Rudiše. Mladá fronta Dnes – Praha. 2010, roč. 21, č. 239. Sport [příloha], s. D/7. ISSN 1210-1168.
RUDIŠ, Jaroslav. Paměť mizí a punk se vrací. Právo. Praha - Střední Čechy. 2010, roč. 20, č. 233. Salon [příloha], s. 5. ISSN 1211-2119.
RUDIŠ, Jaroslav. Věřím, že náš kníratý synek nezůstane jedináčkem: rozhovor se spisovatelem Jaroslavem Rudišem. Host. 2009, roč. 25, č. 1, s. 8-13. ISSN 1211-9938.
RUDIŠ, Jaroslav. Pryč od pivní idyly!. Reflex. 2008, roč. 19, č. 28, s. 50-52. ISSN 0862-6634.
RUDIŠ, Jaroslav. Svět si Prahu stejně rozebere. Právo - Praha - Střední Čechy. 2008, roč. 18, č. 56. Salon, s. 1, 2, 3. ISSN 1211-2119.
PEŇÁS, Jiří. Jeden den v rychlé knize. Týden. 2008, roč. 15, č. 2, s. 74. ISSN 1210-9940.
ČESÁLKOVÁ, Lucie. Knihovnička: česká. Literární noviny. 2008, roč. 19, č. 2, s. 16. ISSN 1210-0021.
RUDIŠ, Jaroslav. Jsme spíše hodně roztěkaní: rozhovor s Jaroslavem Rudišem. Sedmá generace. 2008, roč. 17, č. 6, s. 42-47. ISSN 1212-0499.
CHUCHMA, Josef. Hlučná samota dle Rudiše. Mladá fronta Dnes. 2007, roč. 18, č. 297. Ekonomika [příloha], s. B/5. ISSN 1210-1168.
VLASÁK, Zbyněk. Jak se stát slavným spisovatelem. Magazín Práva. 3. 11. 2007, s. 16-19.
RUDIŠ, Jaroslav. Jaroslav Rudiš - spisovatel. Instinkt. 2007, roč. 6, č. 19, s. 51. ISSN 1213-774X.
RUDIŠ, Jaroslav. Depešáci soucítí s dělnickou třídou. Lidové noviny. 2007, roč. 20, č. 94. Kulturní revue, s. 15. ISSN 0862-5921.
RUDIŠ, Jaroslav. Nebe pod střední Evropou. Přítomnost. 2007, Zima, s. 64-66. ISSN 1213-0133. Dostupné z: http://czech.pritomnost.cz/archiv/cz/2007/2007_4.pdf
FORMÁNEK, Ondřej. Mezi první a poslední větou. Reflex. 2006, roč. 17, č. 46, s. 54-56. ISSN 0862-6634.
CHUCHMA, Josef. Jen si tak trochu vzlétnout. Mladá fronta Dnes. 2006, roč. 17, č. 220. Ekonomika [příloha], s. B/6. ISSN 1210-1168.
MIKULÁŠEK, Alexej. Comisc a realita; postmoderna a irealita?. Haló noviny. 2006, roč. 16, č. 146. Obrys Kmen, s. 2. ISSN 1210-1494.
RUDIŠ, Jaroslav. Mám slabost pro outsidery. Instinkt. 2006, roč. 5, č. 21, s. 48. ISSN 1213-774X.
RUDIŠ, Jaroslav. Jaroslav Rudiš - spisovatel a novinář. Instinkt. 2006, roč. 5, č. 16, s. 41. ISSN 1213-774X.
KRATOCHVIL, Alexander. Jedna evropská dimenze současné české literatury: fenomén pop: nad knihou Nebe pod Berlínem Jaroslava Rudiše. Hodnoty a hranice: svět v české literatuře, česká literatura ve světě: sborník příspěvků z III. kongresu světové literárněvědné bohemistiky, Praha 28.6.-3.7.2005. Svazek 1, Otázky českého kánonu. Praha: Ústav pro českou literaturu AV ČR, 2006. s. 575-587. ISBN 80-85778-51-3.
RUDIŠ, Jaroslav a Helena Syrovátková. Návraty k útěkům Jaroslava Rudiše. V. 2006, roč. 5, č. 2, s. 54-59. ISSN 1213-7375.
RUDIŠ, Jaroslav. "Mlha ukrývá spoustu příběhů, které mě baví odhalovat," říká spisovatel... Jesenický týdeník. 2005, roč. 15, č. 41, s. 3.
ŠVEJDÍK, Jaromír. Komiks o Jesenicku: sny i realita: v trilogii Bílý Potok, Hlavní nádraží a Zlaté Hory projíždí železniční stanicí minulé století. Mladá fronta Dnes. 2005, roč. 16, č. 109. Střední Morava Dnes, s. C/3. ISSN 1210-1168.
RUDIŠ, Jaroslav. Mlha na jevišti. Reflex. 2005, roč. 16, č. 16, s. 57. ISSN 0862-6634.
RUDIŠ, Jaroslav. Spisovatel Rudiš: Z Liberce se těžko odchází. Mladá fronta Dnes. 2004, roč. 15, č. 301. Kraj Liberecký, s. C/4. ISSN 1210-1168.
RUDIŠ, Jaroslav. S holkama je to těžké. Pátek magazín LN. 2004, roč. 17, č. 39, s. 30-31. ISSN 0862-5921.
NEJEZCHLEBOVÁ, Lenka. Studentka a nádražák. Pátek magazín LN. 2004, roč. 17, č. 39, s. 26-30. ISSN 0862-5921.
HIBI MATĚJÍČEK, Tomáš. Nebel v železničářském blues: Rudišův a Švejdíkův komiks má druhou zastávku na hlavním nádraží. Mladá fronta Dnes. 2004, roč. 15, č. 140. Kultura, s. C/12. ISSN 1210-1168.
FORET, Martin. Hlavní nádraží očima Aloise Nebela. Lidové noviny. 2004, roč. 17, č. 138, s. 9. ISSN 0862-5921.
GREGOROVÁ, Barbora. Jaroslav Rudiš: nesnesitelná hořkost bytí aneb já jsem Berlín a kdo je víc?. Xantypa. 2004, roč. 10, č. 2, s. 32-34. ISSN 1211-7587.
RUDIŠ, Jaroslav. "Dějiny nejsou telefonní šňůra, která jde odstřihnout" říká autor komiksu z Jesenicka Jaroslav Rudiš. Jesenický týdeník. 2003, roč. 13, č. 50, s. 6.
BEČKA, Martin. Ostrá linka příběhu ze Sudet. Divadelní noviny. 2003, roč. 12, č. 21, s. 11. ISSN 1210-471X.
RUDIŠ, Jaroslav. Rudiše zajímá šibování kultur. Reflex. 2003, roč. 14, č. 47, s. 71. ISSN 0862-6634.
CHUCHMA, Josef. Vlaky, dějiny a Nebel. Mladá fronta Dnes. 2003, roč. 14, č. 242. Praha, s. C/11. ISSN 1210-1168.
RUDIŠ, Jaroslav. Jak se zrodil Alois Nebel. Lidové noviny. 2003, roč. 16, č. 237, s. 29. ISSN 0862-5921.
LEŠEK, Mojmír. Podzemí jako topos. Haló noviny. 2003, roč. 13, č. 155. Obrys kmen, s. 2. ISSN 1210-1494.
Nebe pod Děčínem. Nové ústecké přehledy. 2003, roč. 6, č. 6, s. 79. ISSN 1213-2748.
TKÁČ, Václav. Ad: Po stopách zmizelých železnic. Rozhovor s Jaroslavem Rudišem. Tvar. 2003, roč. 14, č. 3, s. 6. ISSN 0862-657X. Dostupné také z: http://archiv.ucl.cas.cz/?path=Tvar/2003.
RUDIŠ, Jaroslav. Anděl pod Berlínem. Reflex. 2003, roč. 14, č. 3, s. 22-25. ISSN 0862-6634.
KRUMPHANZL, Robert. Ad: Ortenovka pro Rudiše a Langera: ano! Tvar. 2003, roč. 14, č. 1, s. 3. ISSN 0862-657X. Dostupné také z: http://archiv.ucl.cas.cz/?path=Tvar/2003.
RUDIŠ, Jaroslav. Po stopách zmizelých železnic: rozhovor Ondřeje Horáka s Jaroslavem Rudišem. Tvar. 2003, roč. 14, č. 1, s. 8-9. ISSN 0862-657X. Dostupné také z: http://archiv.ucl.cas.cz/?path=Tvar/2003.
CHUCHMA, Josef. Děje se toho tolik, že se neděje nic: Prozaická prvotina novináře Jaroslava Rudiše Nebe pod Berlínem je rychlá kniha. V několikerém významu. Mladá fronta Dnes. 2003, roč. 14, č. 6. Sport [příloha], s. C/8. ISSN 1210-1168.
HAMAN, Aleš. Rozdíl mezi tvorbou a grafomanií. Lidové noviny. 2002, roč. 15, č. 302, s. 21. ISSN 0862-5921.
FANTYS, Petr. Jsem Berlíňan: laureát Ortenovy ceny Jaroslav Rudiš se vypravil do německého podzemí. Respekt. 2002, roč. 13, č. 50, s. 22. ISSN 0862-6545.
MANDYS, Pavel. Perličky ze dna berlínského metra: Recenze: Prozaický debut Jaroslava Rudiše. Týden. 2002, roč. 9, č. 48, s. 81. ISSN 1210-9940.
RUDIŠ, Jaroslav. Cena popatnácté: zastavení s laureáty letošního jubilejního ročníku Ceny Jiřího Ortena. Host. 2002, roč. 18, č. 10, s. 24-25. ISSN 1211-9938.
RUDIŠ, Jaroslav. O městě sešitém kolejemi. Mladý svět. 2002, roč. 44, č. 48, s. 26-28. ISSN 0323-2042.
Vysokoškolské kvalifikační práce
FRAŇKOVÁ, Pavla. Nespisovné jazykové prostředky v textech Jáchyma Topola a Jaroslava Rudiše. Praha, 2013. Bakalářská práce. Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, Ústav pro český jazyk a teorii komunikace. Dostupné z: https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/130103496.
Interpretace a recepce literárního díla
NEWTON, K. M. Jak interpretovat text: kritický úvod do teorie a praxe literární interpretace. V Olomouci: Periplum, 2008. 263 s. ISBN 978-80-86624-47-1.
PECHAR, Jiří. Interpretace a analýza literárního díla. 1. vyd. Praha: Filosofia, 2002. 286 s. ISBN 80-7007-163-X.
POSPÍŠIL, Ivo. Literatura v souvislostech: několik příběhů o tom, jak také číst literaturu z širšího pohledu. 1. vyd. České Budějovice: Vlastimil Johanus, 2011. 151 s. ISBN 978-80-87510-04-9.
HAMAN, Aleš et al. Literatura v diskusi. 1. vyd. Jinočany: H & H, 2000. 157 s. ISBN 80-86022-78-1.
PEPRNÍK, Michal. Směry literární interpretace XX. století: texty, komentáře. 2., upr. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004. 281 s. Monografie. ISBN 80-244-0968-2.
KUBÍNOVÁ, Marie. Text v pohybu četby: (úvahy o významové a komunikační povaze literárního díla). Vyd. 1. Praha: Academia, 2009. 169 s. Literární řada. ISBN 978-80-200-1749-9. Dostupné také z: http://eknihy.nkp.cz/search/item.jsp?pid=b25985b2-e38d-11e0-9b2c-001e4ff27ac1&pid_path=b25985b2-e38d-11e0-9b2c-001e4ff27ac1&path=monograph.
HAMAN, Aleš. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Vyd. 1. Jinočany: H & H, 1999. 179 s. ISBN 80-86022-57-9.
KRČ, Eduard a Helena ZBUDILOVÁ. Úvod do teorie literatury: literární terminologie a analýza literárního díla. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2012. 161 s. ISBN 978-80-244-2903-8.
FIALOVÁ, Alena, ed. V souřadnicích mnohosti: česká literatura první dekády jednadvacátého století v souvislostech a interpretacích. Vyd. 1. Praha: Academia, 2014. 817 s. Literární řada. ISBN 978-80-200-2410-7.
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=7813
Použité zdroje
Česká národní bibliografie
databáze ANL
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
06.03.2015 08:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu