Jar. Prochazka,malir
Text dotazu
Mam obraz,podepsany:Jar.Prochazka a nevim nic o tom maliri.Muzete mi nejak pomoct?
Odpověď
Dobrý den, odpověď Vám citujeme z níže uvedených zdrojů:
„Procházka Jaroslav, malíř, kreslíř – Narozen 29.11.1919 v Praze. Studoval profesuru kreslení na ČVUT v Praze. Věnoval se především figurální tvorbě, ale maloval i zátiší a krajinu. Vystavoval mj. 1946 na pražské výstavě Český národ Rudé armádě. Člen Sdružení výtvarníků ČR, s nímž vystavuje (např. 2000 – Praha, Muzeum policie ČR).“ Zdroj: MALÝ, Zbyšek, ed. a MALÁ, Alena, ed. Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-... Vyd. 1. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 1998- . sv. Prameny a dokumenty. ISBN 80-86171-00-0.
„Procházka Jaroslav – * 29.11.1919 v Praze. Malíř, kreslíř v Kyjích u Prahy. Studie: vys. uč. techn. V Praze (obor profesury kreslení). Obeslal člen. výstavu kreseb S.V. v Praze“. Zdroj:  TOMAN, Prokop. Nový slovník československých výtvarných umělců. [2. vyd.]. V Praze: Rudolf Ryšavý, 1936. 792 s., [1] l. obr. příl."
„ Procházka Jaro. * 244/4/1886 v Praze Vyšehradě, zemřel 1949. Malíř měst a figuralista i grafik v Praze. Žák um. prům. školy v Praze u prof. Jakesche v l. 1900 až 1904. R. 1931 obdržel výroční cenu, akademie věd a umění za soubor obrazů evropských měst. Do r. 1934 byl jednatelem J.U.V. v Praze, pak výstavním komisařem J.U.V. v Praze. R. 1915 byl na akademii v.u. v Praze , ale studia přerušena světovou válkou, kterou prožil jako plukovní malíř. Studijní cesty: Solnohrad, Paříž, Norimberk, Itálie, Jugoslávie (1925), Belgie, Londýn. Poprvé počal vystavovati v K.J., kde přijata byla jeho grafika „ Přístaviště v Podskalí“ (1905) a má první úspěch s krajinou „Černá skála u Petrovic“. Pak zúčastnil se jarních oslav v K.J. Byl to jeho rodný Vyšehrad a Podskalí, jež učinilo jeho dráhu  jako malíře portrétistu  měst, ač byl figuralistou. Po převratu maloval podobizny některých pražských osobností, ale vrátil e zase brzy k městským námětům. Jako člen J.U.V. vystavoval na všech členských výstavách v Praze i na venkově. V cizině v Bergenu, Oslo, Kadani aj Vlastní soubory měl na výstavách J.U.V. v Moravské Ostravě (kde před svými obrazy dolů a hutí vítkovických pracuje v dolech, aby poznal práci horníků), Olomouci, Rakovníku a r. 1927 s Fr. Uprkou v Kroměříži (91 prací). Největší výstavu svého díla měl r. 1936 v J.U.V. v Praze (160 olejomaleb, studii, kreseb, grafiky). R. 1931 byl poctěn výroční cenou České akademie věd a umění v Praze za soubor evropských měst. Od něho jsou i některé litografie. Některé práce: „Praha z bašty od Klárova“, „Mlýny na Čertovce“, „Vysoké pece Vítkovské“ (gal. hl. m. Prahy), „Ave Maria“, „Jarmark na náměstí“ (gal. města Olomouce), „Pozimní trh květinový“, „Náměstí v Kroměříži“, a „Podzimní Praha“ (gal. města Kroměříže), „Vnitřek kostela piaristického“, (arcibiskup. Galerie v Kroměříži), „Děvče z Rusavy“, „ Valach z Rusavy“, „Trh v Brně“, „Mozartova Bertramka v Praze“ (1928), „Zeleninový trh v Praze“, „Průtrž nad Prahou“, „Lovaňská katedrála“, „ Trh v Londýně“, „Ráno v Paříži“, „Rybí tržnice v Benátkách“, „Bruggy“, „Trh v Liége“, „Trh na obrazy v Paříži“ (maj. min. zahraniční), „Chrám sv. Mikuláše na Malé Straně“, „Květinový trh v Praze“, „Praha z Troje“.“ Zdroj: TOMAN, Prokop. Nový slovník československých výtvarných umělců. [2. vyd.]. V Praze: Rudolf Ryšavý, 1936. 792 s., [1] l. obr. příl.
Více informací se nám o malířích nepodařilo získat. Zkuste se případně borátit na odborníky v galeriích.
Použité zdroje
Zdroje k heslům:
TOMAN, Prokop. Nový slovník československých výtvarných umělců. [2. vyd.]. V Praze: Rudolf Ryšavý, 1936. 792 s., [1] l. obr. příl.
MALÝ, Zbyšek, ed. a MALÁ, Alena, ed. Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-... Vyd. 1. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 1998- . sv. Prameny a dokumenty. ISBN 80-86171-00-0.
Internetové zdroje:
http://www.galerie427.cz/?a/jaroslav_prochazka
http://cs.wikipedia.org/wiki/Proch%C3%A1zka
http://www.amaterskedivadlo[…]p?data=osobnost&id=7129
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.03.2015 18:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu