Japonský \"dřevořez\" nebo \"dřevoryt\"
Text dotazu
Japonské dřevořezy \"jsou dřevořezy\". Prý se jim ale dříve říkalo běžně \"dřevoryty\". Je to pravda?
Odpověď
Dobry den, presne vysvetleni zmeny v oznacovani japonskeho drevorytu/drevorezu se nam bohuzel v dostupnych pramenech nalezt nepodarilo. V knize "Drevorez, drevoryt a pribuzne techniky, 1957" se v predmluve mluvi obecne o zamenovani pojmu drevorez-drevoryt na pocatku 20.stoleti.
RAMBOUSEK, Jan. Drevorez, drevoryt a pribuzne techniky. Praha : Nakladatelstvi Ceskoslovenskych vytvarnych umelcu, 1957. 206 s.
signatura: 54 G 67973 s. 7, 8 - Uvod
Nazev teto knihy: "Drevorez, drevoryt a pribuzne techniky", ma zduraznit, jak mnoho zalezi na spravnem rozliseni drevorezu a drevoryt, techto jenom zdanlive podobnych technik, jez byvaji tak casto zamenovany. A nejenom u nas. Vzdyt na priklad ani Nemci, kteri si prec nemohou prave narikat na chudobu sve odborne kulturnehistoricke literatury, rovnez vetsinou nedelaji rozdil mezi drevorezem a drevorytem (mezi Holzschnitt a Holzstich), ackoliv uz v roce 1901 znamy malir a grafic, profesor na berlinske umeleckoprumyslove skole Emil Orlik, upozornil na tento nesvar ve sve stati "Anmerkungen ueber den Farbenholzschnitt in Japan", uverejnene v ... "Die graphischen Kuenste". Orlik, ktery se tehdy prave vratil z Japonska, zeme klasickeho drevorezu, kde se 14 mesicu ucil v dilnach japonskych drevorezacu a tiskaru, jiste sve veci rozumel, kdyz napsal doslova: "Je nepochopitelne, ze se dosud nenasel nikdo - v dobe, kdy se tolik o umeni a jeho pestovani pise - kdo by vnikl do pojmoveho a slovniho zmatku, spojeneho dnes se slovem drevorez (Holzschnitt). Stale se opakuje "drevorezy" (Holzschnitte), "mistrovska dila drevorezu" (Meisterwerke der Holzschnittkunst) atd. u praci, ktere s drevorezem maji technicky a esteticky jenom to jedno spolecne, ze pri obou technikach se uziva drevo. Do dreva pres leta poriznuteho ("Hirnholz") se ryji rydly drevoryty, do dreva podelne, poriznuteho po letech ("Langholz") se rezi nozem drevorezy!"
"Bohuzel ani u nas neni v tom ohledu dosud jasno; i v odborne literature se tu casto rozdil nedela."
s. 64 -71 - Japonsky drevorez
s. 73 - Drevorez japonisujici
Charakteristiku drevorezu - drevorytu uvadi napr. skripta CVUT "Graficke techniky":
BOUSKA, Pavel, SAFRANEK, Jan. Graficke techniky. Praha : Vydavatelstvi CVUT, 1994. 83 s.
signatura: SF I 99636
s. 32, 33 - Drevorez
"Drevorezu se uzivalo v davnych dobach na Dalnem Vychode. Nejdrive byl pouzivan k tisku na latky. Pozdeji se stal, predevsim v Cine, nejrozsirenejsim vyjadrovacim prostredkem. Obrazky nahrazovaly nejen malbu, ale i psane slovo. Pozdeji se objeviuje na Dalnem Vychode drevorez barevny, pouzivany cinskymi umelci od 16. stoleti"
"V pocatku byl evropsky drevorez nejprve pouzivan tak jako na Dalnem vychode k tisku na tkaniny.... V druhe polovine 15. stol. se jiz pouziva dreveny kniharsky lis. Tim zacal vlastni rozvoj tisku drevorezu.... Nejvetsi rozkvet drevorezu v Evrope nastal v 15. a 16.stoleti... Po rozkvetu upada drevorez ke konci 16. stol. a je zatlacovan medirytem. Teprve v dobe impresionismu proziva drevorez novou renesanci... Zvysenemu zajmu se zacina drevorez tesit po prvni svetove valce u nove nastupujici generace umelcu, pro kterou se stava temer symbolickym vyjadrovacim prostredkem - sblizeni umeni se zivotem."
s. 36 - Drevoryt
Take drevoryt, i kdyz mnohem mladsi technika vznikla v 19. stoleti, prodelal svoje vyvojove faze. Byl to Anglican Thomas Bewick (1753-1828), ktery v roce
1771 privedl reprodukcni praci v dreve k radikalni zmene. Zacal ryt do dreva rydly, ktera se do teto doby uzivala pro mediryt. Nepouzival take dreva rezaneho po delce let, nybrz napric rezane zimostrazove drevo. Jeho zasluhou byl v 18. a 19. stoleti drevorez zmenen na drevoryt."
s. 42 - Japonsky drevorez
"Drevorez se v Japonsku vyvijel pozdeji nez v Cine. Od ni a take od Korejcu Japonsko drevorez prevzalo....Jako materialu pouzivaji Japonci s oblibou tresnove drevo, ale pracuji i se drevem bukovym, lipovym, brezovym i zimostrazovym. Technicka prace rezani (ne ryti) se dela ve dreve rezanem podelne ostrym nozikem, pevne zasazenym v delsi rukojeti."
Ve fondu NK se nachazeji i dalsi knihy, ktere se venuji japonskemu drevorytu, napr:
SIMON, T.F. Drevoryt : druha prirucka umelce grafika. Praha : Jan Stenc, 1927. 115 s.
signatura: 54 H 5704
s. 23, 26 - japonsky drevoryt. 93-97 - Tisk po japonskem zpusobu
Japonsky drevoryt : z majetku Narodni galerie : katalog výstavy - Krajska galerie Vysociny v Jihlave od 5. srpna do 26. srpna 1956. Jihlava : Krajska galerie Vysociny, 1956. 17, [1] s.
signatura 54 X 256
Japonskemu drevorezu se venuji i dalsi knihy ve fondu NK, napr:
Prchavy svet japonskeho drevorezu. Cheb : Statni galerie vytvarneho umeni ; Karlovy Vary : Galerie umeni ; Jihlava : Oblastni galerie Vysociny, [1994].
59 s. ISBN 80-85016-25-7.
signatura: 54 D 94840
Knihy rezane do dreva : japonska knizni grafika 17.-19. stoleti : [katalog k vystave], Praha 26. února - 20. dubna 1997. Praha : Narodni galerie, 1997. [210] s. : il. (nektere barev.).
signatura: 54 F 51531
Riben fu shi hui yishu te zhan : wu jing Ye Zheng xiensheng shoucang zhan = A special exhibition of Japanese woodblock prints : Ukiyo-e from Tadashi Goino's collections, Feb. 11-Mar.7, 1999. Taibei : Gue li lishi bowuguan, [1999]. 124 s. : il. (nektere barev.).
signatura: E 57728
Pro kvalifikovanou odpoved na Vasi otazku bychom Vam doporucili kontaktovat Narodni galerii nebo Naprstkovo muzeum:
Narodni galerie
http://www.ngprague.cz/main.php?language=cz&pageid=e01
Sbirka orientalniho umeni
reditelka PhDr. Helena Honcoopova
tel.: 257 920 482
e-mail: honcoopova@ngprague.cz
odd. asijskeho umeni, odd. africkeho umeni, odd. americkeho umeni, odd.
australskeho a oceanskeho umeni
Naprstkovo muzeum
http://www.aconet.cz/npm/dept/dep4_asia/index.html
jizni a jihovychodni Asie
Dr.Dagmar Pospisilova, CSc
vedouci oddeleni
e-mail: asiat.npm@aconet.cz
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.02.2008 10:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu