Japonské stolování
Text dotazu
Můžete mi prosím napsat,kam se v Japonsku prostírá na stůl lžička na polévku,hůlky,salát,pití,ubrousek.Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
japonská kuchyně je velmi specifická a i servírování hotových pokrmů je jistým druhem umění. Pro japonskou kuchyni platí, že jídlo, které je předkládáno, by mělo být chutné a vizuálně lákavé. Poté, co přijdete do japonské restaurace či do japonské domácnosti, obdržíte vlhký nahřátý (v
zimě) či vychlazený (v létě) bavlněný nebo papírový ručník (ubrousek) nazvaný ošibori. Do něho si utřete ruce, a poté jej položíte na stůl a používáte jako ubrousek. Tedy utíráte si do něj prsty či vysáváte rozlité pití apod. Po příchodu obdržíte sklenici vody, které se můžete napít.
Samotné jídlo je většinou servírováno na podnosech. Rozvržení jednotlivých částí formální japonské večeře na tácech můžete vidět na obrázku:
http://www.asiarecipe.com/japformal.html  (obrázek dole)
Japonské hůlky jsou položeny před strávníkem zprava doleva - vlevo by měly být špičky jídelních hůlek. Hůlky se drží v pravé ruce a odkládají se na odkládací kámen či keramickou malou mističku - viz též dotaz Ptejte se
knihovny:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/stolovani-japonsko/
?searchterm=japonsko. K používání hůlek při stolování se váže několik zásad, jejichž porušení se považuje za prohřešek proti společenské etiketě. Viz popis v knize: Japonsko. 2.vyd., (rozš.) V Praze : Ikar, 2009 nebo na internetových stránkách: http://en.wikipedia.org/wiki/Chopsticks či http://czech-7-team.blog.cz/0803/hasi-japonske-hulky.
Polévka se v Japonsku většinou usrkává přímo z misky. Pokud se servíruje lžička na polévku, bývá položena souběžně s hůlkami.
Zeleninový salát se u menších jídel pokládá do levého horního rohu a pití do pravého horního rohu servírovacího tácu.
Japonské stolování má celou řadu pravidel a zásad. Pro více informací můžete nahlédnout do níže uvedených publikací  či si prohlédnout uvedené internetové stránky, obrátit se můžete také na Česko-japonskou společnost v
Praze: http://www.japan.cz/index.php?menu=10.
Zdroje:
* KAMACHI, Noriko. Culture and Customs of Japan. 1st pub. Westport :
Greenwood Press, 1999. ISBN 0-313-30197-2.
* Japonská kuchyně. 1. vyd. Bratislava : Champagne avantgarde, 1992.
* Japonsko. 2.vyd., (rozš.) V Praze : Ikar, 2009.
* RICHMOND, Simon. Japonsko. 1. vyd. Brno : Jota, 2010. ISBN 978-80-7217-747-9.
* http://en.wikipedia.org/wiki/Chopsticks
* http://www.asiarecipe.com/japformal.html
* http://web-japan.org/factsheet/en/pdf/36JapFoodCulture.pdf
* http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_cuisine
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.10.2010 12:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu