Jan Zrzavý - místo narození
Text dotazu
Dobrý den, kde přesně se narodil malíř Jan Zrzavý?
V Okrouhlici, Vadíně nebo v Krucemburku? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
malíř Jan Zrzavý (5.11.1890-12.10.1977) se narodil ve Vadíně, což je část obce Okrouhlice v okrese Havlíčkův Brod. Zemřel v Praze, ale dle svého osobního přání byl pochován v Krucemburku. Ke Krucemburku měl Jan Zrzavý vřelý vztah, bylo to rodiště jeho otce a také častý motiv jeho děl. Na počest Jana Zrzavého nese krucemburské náměstí jeho jméno.
Použité zdroje:
* Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-2010. Sv. XXI, W-Ž.
Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 2010. Str. 303. ISBN 978-80-86171-35-7.
* Lexikon českých výtvarníků - licencovaná databáze dostupná v Národní knihovně ČR pouze registrovaným uživatelům, a to přímo ve studovnách NK ČR nebo prostřednictvím vzdáleného přístupu i mimo budovu knihovny(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#sca)
* Databáze národních autorit NK ČR - http://aleph.nkp.cz/cze/aut
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Vad%C3%ADn
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Okrouhlice
* http://aplikace.mvcr.cz/adresa/j/okrou/vadin.html
* http://www.krucemburk.cz/clanky/clanky/89-zrzavy-jan-(1890---1977).aspx
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.07.2011 14:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu