Jan Vyskočil- informace o něm a kde je najít
Text dotazu
Dobrý den,
Ráda bych se dozvěděla příběh Jana Vyskočila, narozeného roku 1901, po kterém je pojmenovaná ulice v Praze Michli. Narazila jsem na něj při vypracovávání rodokmenu a ráda bych o něm věděla něco víc, než že byl odbojový pracovník a že zemřel v Osvětimi. Potěšila by mě jakákoli informace o něm, popřípadě tip, kde bych se o něm dozvěděla více.
Děkuj
Odpověď
Dobrý den,
podobný dotaz jsme už zpracovávali, viz archiv PSK, viz níže
Vyskočilova ulice, Praha 4, původ názvu
Vyskočilova ulice v Praze Michli byla pojmenována podle Jana Vyskočila (1901 - 1943), odbojového pracovníka, člena ilegální Komunistické strany Československa, který byl za druhé světové války umučen v Osvětimi. Ulice nese tento název od roku 1962, kdy vznikla.
Zdroj:
Pražský uličník : encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 2.díl (O-Ž). 1. vyd. Praha : Libri,1998. s.429. ISBN 80-85983-25-7
http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/vyskocilova-ulice-praha-4-puvod-nazvu
Další informace o Janu Vyskočilovi lze najít např. listováním v Národní digitální knihovně (systém Kramerius, K3 a K4), z níž vybíráme:
Legendární ,,Ivan“ — Jan Vyskočil z Pankráce-
vztyčil 28. 10. 1939 prapor na Václavské náměstí
(popisek u fotografie)
Zdroj: BAREŠ, Gustav. Tři pře Jana Ziky. Praha: Mladá fronta, 1961.
S. [256b]
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:98b77710-b1ba-11e2-ada5-005056825209
Zdroj: HOŘENÍ, Zdeněk. Naše Rudé právo. Praha: Rudé právo, 1980.
S. 137 fotografie
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:d2e86170-e3fa-11e2-9439-005056825209
"Teprve později po přestěhování do Lidového domu přinesl s. Vyskočil malý cyklostyl "Baby", který nám trochu ulehčil práci...
Činnost stranické organizace, obvodu a později celé okresní organizace se soustřeďovala hlavně do Lidového domu na Pankráci...Vedoucím obvodu byl s. Jan Vyskočil..."
Zdroj: VÁVRA, Josef. Cestou boje: : vzpomínky na revoluční činnost komunistů v Michli, Nuslích, Krči, Pankráci, Lhotce, Podolí a Braníku : [sborník]. Praha: SNPL, 1961.
Abstrakt: Vzpomínky, namnoze dokumentární povahy, jsou příspěvkem k dějinám dělnického hnutí a komunistické strany v období předmnichovské republiky a okupace v bývalých městských obvodech Prahy 14 a Prahy 15.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:96c50070-ccef-11e3-94ef-5ef3fc9ae867
" ... Honza Vyskočil, vedoucí kraj Střední Čechy:
Jan Vyskočil („Ivan“), 5. 12. 1901 - 26. 3. 1943,
dělník, kovář, před rozpuštěním KSČ v prosinci 1938
funkcionář komunistické strany v tehdejší Praze XIV
(Nusle, Pankrác, Michle, Krč). Na prahu okupace byl
zaměstnán v družstvu Včela a ilegálně působil v Pra-
ze (kraji С 1).
S manželkou a dcerkou bydlel v Dačického ulici na
Pankráci čp. 1098. Tam se už v květnu 1940 chystalo
jeho zatčení. Díky duchapřítomnosti se mu podařilo -
doslova těsně před vkročením do bytu - uniknout. Od
té doby žil ilegálně. Později řídil kraj Praha-venkov
(tzv. kraj С 2), což byly organizace ve středních Če-
chách, a plnil s Pokorným a Šumberou stejný úkol
v Praze-městě (v kraji С 1).
Kraj s označením „Střední Čechy“ v organizační stav-
bě KSČ před válkou neexistoval. Je možné, že Fučík
v Reportáži přejímá tento pojem pod Vyskočilovým
vlivem. Ten se totiž zpočátku, než se spojil s Janem
Zikou, pokoušel obnovit rozbité ústředí právě na zá-
kladně Prahy-venkova.
Ilegální úkryt našel Vyskočil na podzim 1941 v do-
mě ing. Františka Kubika na Vinohradech, v Benešov-
ské č. 23, kde tehdy bydlela pouze jeho žena a syn.
Styky s předválečnými spolupracovníky z pankrácké
organizace KSČ nepřerušil ani v době, kdy žil na za-
přenou. Protože se od září 1940 v tomto okruhu Pra-
hy pohyboval i Fučík, brzy se o sobě dozvěděli. Podle
Reportáže vydali v roce 1941 Májový list společně.
Na gestapu však Fučík vypověděl, že se s Vyskočilem
poprvé setkal v srpnu uvedeného roku. (A že se Fu-
čík s Vyskočilem stýkal, prozradil Klecan už v prv-
ních dnech po zatčení.) Posunutí data setkání s Vys-
kočilem patrně souviselo s Fučíkovou snahou ochránit
spolupracovníky, kteří ho s ním svedli dohromady;
na gestapu uvedl totiž o této věci smyšlený příběh.
Jan Vyskočil byl zatčen v souvislosti se svými styky
s východními Čechami, konkrétně s Litomyšlí. Odtam-
tud zamířilo gestapo po určitých stopách do Prahy
a náhodou ho zatklo 21. května 1942 ve vršovickém
bytě hledaného Josefa Riegra; tomu se podařilo zatčení
uniknout. Potom se gestapo dozvědělo i o Jarmile Ku-
bíkové a jejím synu Františkovi. Oba byli popraveni ve
dnech stanného práva po atentátu na Heydricha.
Podle některých svědectví prodělal Vyskočil přes
osmdesát výslechů. Zápisy o jeho výpovědích se za-
tím nepodařilo objevit. Vyskočil nestanul před sou-
dem a je proto možné, že jeho protokol či protokoly
zůstaly v Praze a byly v posledních dnech okupace
zničeny. Není však vyloučeno, že se ještě objeví v cent-
rálních nacistických archivech a pomohou dokreslit
příběhy, jež souvisejí s NRVI a s Fučíkovou Reportáží.
Dne 28. ledna 1943 byl Jan Vyskočil převezen do
Osvětimi, kde o dva měsíce později zahynul.“
S. 222 - 223
Čerpáno z: FUČÍK, Julius. Reportáž, psaná na oprátce. Editor: Janáček, František. Praha: Torst, 1995.
Vydání: Vyd. 1., úplné, kritické a komentované
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:2c111720-33cc-11e4-90aa-005056825209
Další zmínka:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18405738
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.12.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu