Jan Prášil, právník
Text dotazu
Jan Prášil, nar. 4.4.1877, Dobrotice u Holešova, právník, rada v Praze
budu vděčna za jakékoliv informace
Odpověď
Dobrý den,
v dobovém tisku je možné nalézt k JUC. Janu Prášilovi několik nekrologů otištěných v hlavních denících roku 1932.
" Z Prahy 5. března. (Čtk) Dne 5. března zemřel v  Praze po krátké nemoci zápalem plic JUC. Jan Prášil, tajemník Národní rady československé, ve věku 55 let. Zesnulý, rodák moravský, býval advokátním koncipientem a pracoval v posledních letech hlavně ve věcech národohospodářských. Pohřeb žehem koná se ve středu 9. března dopoledne."
Český deník. 1932, roč. 21, č. 66 (6.3.), s. 7. (nekrolog: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/4629797 )
Nekrolog též v:
* Národní politika, 1932, roč. 50, č. 69 (9. 3.), ranní vydání,  vydání pro Prahu; s. 11. (volně dostupný dokument v rámci systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17522827, zde zmíněna i manželka Emanuela Prášilová (roz. Laudová) a syn Pepíček ).
* Národní listy. 1932, roč, 72, č. 67 (7. 3. ), večerní vydání, s. 2. (volně dostupný dokument v rámci systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/5042993 )
* Národní listy. 1932, roč. 72, č. 68 ( 8.3.), s. 4.  (volně dostupný dokument v rámci systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/5043023  )
* Národní politika. 1932, roč. 510, č. 70 (10. 3. ), ranní vydání; vydání pro Prahu; s. 4. (volně dostupný dokument v rámci systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17522876, popis průběhu pohřbu  )
Dále je Jan Prášil uveden ještě jako student práv na policejní přihlášce v Praze: http://digi.nacr.cz/prihlasky2/?session=d13284c9177970f5550a3359c124b433a63387a6d1f5a7db00689a37eb849b68&action=image&record=1
A zmíněn je též v pražském adresáři z roku 1925:
Prášil, Jan Dr. (Ema), taj. N.R.Č, XII-800 Puchmajerova 4
(Zdroj: CHYTIL, Alois, ed. Chytilův Adresář hl. města Prahy. I, Abecední seznam osob. Praha: nákl. vlast., 1925. XVI, 2253 s., 1 l. )
Obor
Právo
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.11.2015 18:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu