Jan Kříženecký, reklamograf
Text dotazu
Chtěl bych vědět něco o Janu Kříženeckém jako prvním reklamním filmovém tvůrci - a o reklamografu.
Odpověď
Dobrý den,
výstavní reklamograf zřídil, dle knihy "Český kinematograf Jana Kříženeckého", Jan Kříženecký s M. Kockem na Jubilejní výstavě obchodní a živnostenské komory v Praze roku 1908. Jednalo se o dřevěnou konstrukci, na které bylo upevněno plátno s malou dřevěnou projekční kabinou, zevnitř vyplechovanou.
Umístěn byl zpočátku v hlavní aleji pavilónů měst, později byl přesunut na prostranství u japonské čajovny a koncertní síně. Provoz reklamografu byl zahájen 27. června. Promítání se konala pod širým nebem kolem deváté hodiny večer a vstup na promítání byl bezplatný. (Výroba reklamních filmů byla zpoplatněna).
Nejednalo se o první reklamograf v Praze. Již dříve (v roce 1904) provozoval podobný podnik Viktor Ponrepo, který využil pro promítání reklamních diapozitivů dům c.a.k. stavebního rady Vratislava Pasovského na Perštýně.
Kříženeckého inovace spočívala v tom, že nepromítal pouze diapozitivy, ale "kinematografické živé obrazy".  Tudíž "kromě toho možno též kinematograficky předvésti postup výroby inserovaného předmětu, nebo život v krámech a obchodech toho kterého obchodníka. Jak již řečeno, budou se střídati tyto reklamy s obrázky ze života velkých míst, vážnými i komickými"
(Jan Kříženecký - Světelná reklama a kinematografická představení. Výstava 1908, 11.dubna, č.5, str. 7). Reklamní filmy měly být doprovázeny mluveným slovem a hudbou (zda tomu tak opravdu bylo, nevíme - neexistují písemné zprávy).
Více se dočtete v knize: ŠTÁBLA, Zdeněk. Český kinematograf Jana Kříženeckého. 1. vyd. Praha: Čs. filmový ústav, 1973. 259, [1] s.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.12.2007 18:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu