Jan Karel Škoda - pseudonym
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na osobnost Jana Karla Škody (1810 - 1876), konkrétně na jeho pseudonym Příbramský. Užíval Jan Karel Příbramský či pouze Jan Příbramský?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Hezký den,
co se týče jeho rodných jmen - oběma křestními jmény Jan Karel se důsledně až do své smrti podepisoval (Kredba, 1880, s. 9). Pod své literární příspěvky se rád podepisoval Příbramský, což ukazuje jeho velice kladný vztah k rodišti (Kredba, 1880, s. 13).
Lexikon české literatury (sv. 4 I., s. 648-649) uvádí tyto užívané pseudonymy: Příbramský, Jan Příbramský; a šifry: I.K.Š., Příb., Š., Šk.
Použité zdroje
FORST, Vladimír. Lexikon české literatury: osobnosti, díla, instituce. Praha: Academia, 2008, 5 sv. ISBN 80-200-0345-2.
KREDBA, Václav. Život a působení Jana Karla Škody. Praha: F.A. Urbánek, 1880, 214 s. Bibliotéka paedagogická.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
Datum zadání dotazu
23.11.2017 18:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu