Jan Jesenius, poprava
Text dotazu
Jak byl Janu Jeseniovi při popravě vytržen jazyk?
Odpověď
Dobry den, nize citovane zdroje popisuji vytrzeni jazyka Janu Jesenskemu - Jesseniovi nasledujicim zpusobem:
POLISENSKY, Josef. Jan Jesensky - Jessenius. Praha : Svobodne slovo, 1965. 160 s.
s. 81 - Do Vidne ke dvoru poslala prazska vysetrujici komise navrh, podle ktereho meli byt nejhure potrestani a nejstrasnejsim zpusobem popraveni Budovec, Slik a Jessenius. Prvni dva pry porusili prisahu, danou krali Ferdinandovi, a a proto jim mela byt utata prava ruka, Jessenius zhresil svym jazykem a ten mu mel byt vyrvan. Vsichni tri pak meli byt za ziva ctvrceni. Ostatni direktori meli byt vesmes popraveni.
PETRAN, Josef. Staromestska exekuce. 3. uprave a rozsirene vyd. Praha: Brana, 1996. 349 s. ISBN 80-85946-26-2.
s.16 - Sotva odnesli jejich hlavy, privedli petapadesatileteho rektora prazske univerzity, doktora Jana Jesenskeho. Mistr popravci povytahl klestemi a pridrzel odsouzenci jazyk. Kdyz jej vyrizl, tal do Jesseniovy sije.
s. 284 - Dr. Janu Jesenskemu z Jeseneho, rektoru prazske univerzity, "jazyk za ziva urezan, ctvrcen a na rozcesti rozvesen, hlava pak s jazykem v jiste misto dana byti ma; ale z milosti cisarske nejprve se mu jazyk za ziva ureze, potom stat a ctvrcen a na rozcesti u stinadel rozvesen bude, hlava pak s jazykem da se na most".
HORA-HOREJS, Petr. Toulky ceskou minulosti. Treti dil. Praha : Baronet, 1994. 239 s. ISBN 80-85621-97-5.
s. 192 - Kat Jan Mydlar popravuje petapadesatileteho rektora prazske univerzity dr. Jana Jesenskeho. Nejprve klestemi vytahl obeti jazyk (to byl trest za to, ze Jesensky se pokousel svest k rebelii i uherske stavy), a kdyz jej vyrizl, vehlasneho lekare stal.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.01.2008 11:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu