Jan Hostivít Pospíšil (rod)
Text dotazu
Prosím o sdělení zda Jan Hostivít Pospíšil měl syna Jaroslava a ten zase syna Ladislava Jana Pospíšila (starosta H.Králové) a jestli Ignát Herrmann patřil do této rodiny a v jakém byl tedy vztahu. Děkuji
Odpověď
Dobry den, v  knize JEDLICKA, Jaromir. Soupis tisku Jana Hostivita Pospisila. Hradec Kralove: Kruh, 1970. se v kapitole Poznamky a literatura muzeme docist:
"Uvadim jmena Pospisilovych deti krome tech, ktere zahy zemrely:
1809 - Anna
1812 - Jan Krtitel: pouzival jmena Jaroslav r. 1842 prevzal prazskou pobocku a vedl ji jako jedno z nejvyznamnejsich nakladatelstvi kolem poloviny stoleti. Jeho dcera se provdala za nakladatele Jana Ottu
1814 - Aloisie
1816 -  Katerina: provdala se za hradeckeho kupce Frantiska Herrmanna. Ignat Herrmann je jeji syn.
1818 - Antonie
1820 - Ladislav: zdedil kralovehradeckou tiskarnu a knihkupectvi
1821 - Marie
1822 - Bohuslav
1824 - Zdislava
1825 - Stanislav: zdedil chrudimskou pobocku
1830 - Blahoslava
1833 - Vaclav: zdedil pardubickou pobocku
Heslo Ladislav Jan Pospisil je prevzato z Wikipedie, za spravnost obsahu ale nemuzeme rucit (Wikipedie, internetova encyklopedie,  kterou muze upravovat a prispivat do ni kazdy) http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/514598-ladislav-jan-pospisil
"Ladislav Jan Pospíšil (1848 - 1893) byl knihkupec, nakladatel a politik.
Jeho nejvýznamnější funkcí byla funkce náměstka starosty města Hradec Králové.
V této funkci se zasloužil o zrušení královehradecké vojenské pevnosti v roce 1893 a o prodej jejích pozemků městu Hradec Králové, což ve svém důsledku umožnilo další rozvoj města.
Na jeho památku byla jeho jménem pojmenována nově vzniklá Pospíšilova třída a rovněž mu byl postaven v roce 1933 pomník, jehož autorem je sochař Josef Škoda."
Dalsim zdrojem informaci je Jan Hostivit Pospisil. Personalni bibliografie k 210. vyroci narozeni. Hradec Kralove: Okresni knihovna, 1995.
"J. H. Pospisil, puv. jm. Jan Frantisek. Hostivitem ho pojmenoval J.L.Ziegler pro Pospisilovu prislovecnou pohostinnost a z dobove zaliby pro symbolicka, ryze cesky znejici jmena...."
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.10.2008 14:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu