Jakých strašidel se v minulosti obávali lidé žijící na území celého Lednicko-valtického areálu a proč.
Text dotazu
Dobrý den, prosím o odpověď na otázku: Jakých strašidel se v minulosti obávali lidé žijící na území celého Lednicko-valtického areálu a proč? A jsou nějaká strašidla, která strašila či straší na významných památkách v této oblasti?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
zdá se, že s Lednicko-valtickým areálem je spojeno pouze jedno strašidlo, a to přízrak černého rytíře či kostlivce na třínohém vraníkovi.
"O tajemném přízraku
O půlnoci se v lednickém zámeckém parku zjevuje černý rytíř. Z dálky se blíží dusot koně, pak se objeví muž v černém plášti až po zem, nemá tvář a z kapuce do tmy svítí holá lebka. Jeho vraník kulhá, neb má jen tři nohy. Chvilku se projíždí, pak zamíří k rybníku. Vstoupí do  vody a jede dál a dál, až zmizí i s koněm pod hladinou."
(Zdroj: ŠKÁPÍKOVÁ, Jitka. Velká kniha pověstí z našich hradů a zámků. Vyd. 1. Praha: Československý spisovatel, 2012. s. 248 )
Obdobnou pověst můžete nalézt i v knize:
DAVID, Petr a SOUKUP, Vladimír. Za strašidly na hrady a zámky: 50 rodinných výletů. Vyd. 2. Praha: Ikar, 2012. 232 s. ISBN 978-80-249-1961-4.§
Zcela nejčastěji je ve spojení se zámkem v Lednici vypravována pověst o původu rodu Lichtenštejnů.  V souvislosti s okolím zámku a přilehlých vesnic jsou v knihách uvedeny ještě pověsti o kovářce - čarodějnici (ŠKÁPÍKOVÁ, Jitka, 2012, s. 249), panském mlýnu (MOYZESOVÁ, Naďa, 2005, s. 140) či pomníku "facka", Hubertově kapli či kolu Jiřího Birky (BENEŠ, Bohuslav,1998).
V těchto příbězích již ovšem nevystupují strašidla jako taková.
Použité a doporučené zdroje:
ŠKÁPÍKOVÁ, Jitka. Velká kniha pověstí z našich hradů a zámků. Vyd. 1. Praha: Československý spisovatel, 2012. 518 s. ISBN 978-80-7459-079-5.
MOYZESOVÁ, Naďa. Pověsti hradů a zámků: Morava a Slezsko. Vyd. 1. V Praze: XYZ, 2005. 286 s. Mýty, legendy, báje. ISBN 80-86864-34-0.
BENEŠ, Bohuslav, ed. et al. Kde modrý plamének hoří: pověsti z kraje pod Lopeníkem, Buchlovem a Pálavou. Břeclav: Moraviapress, 1998. 182 s. ISBN 80-86181-12-X.
KALLÁB, Karel. Pověsti hradů moravských a slezských. 2. vyd., (v této podobě 1.). Praha: Melantrich, 1996. 388 s. ISBN 80-7023-235-8.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.11.2018 23:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu