jaký umělecký směr je pán prstenu: společenstvo prstenu?
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych vědět jaký umělecký směr má společenstvo prstenu. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
kniha Společenstvo Prstenu je prvním ze svazků slavné trilogie Pán prstenů od Johna Ronalda Reuena Tolkiena.
Určit žánr tohoto díla není složité - sám Tolkien je považován se svým dílem za otce žánru fantasy.
Fantasy je svébytný umělecký žánr, užívaný především v literatuře a filmu, založený především na užití magie a jiných nadpřirozených prvků (bájné bytosti, bohové, netypické bytosti).
Původ žánru je v lidové tvořivosti a lidské fantazii, pravděpodobně zatupuje dřívější mýty, báje, pohádky, středověké legendy a rytířské eposy. Právě trilogie Pán prstenů je považována za pilíř tohoto žánru.
Tolkien získal v roce 1919 v Oxfordu diplom staroanglického jazyka a literatury. Od roku 1920 vyučoval angličtinu na univerzitě v Leedsu. Po pěti letech se stal v tomto oboru profesorem.
Během svého dlouhého života zveřejnil množství odborných literárně historických studií a řadu drobných pohádkových příběhů. Proslavil se ovšem teprve v podstatě pohádkovou knihou Hobit (The Hobbit; 1937, česky 1979), na níž později navázal trilogií Pán prstenů (The Lord of The Rings; 1954-5, česky 1990-2) a epos Silmarillion (The Silmarillion; 1977, česky poprvé 1992).
Všechna tato díla těží z autorovy vynikající znalosti starogermánské a keltské mytologie, odehrávající se ve fiktivních krajích a přinášejí obecné poselství o smyslu života a dějin.
Tolkien miloval společnost a také anglický venkov, podle nějž vytvořil i domov Hobitů, jedněch z hrdinů jeho knih, který nazval Kraj. Několik svých knih dokonce sám ilustroval, protože byl i zručný malíř.
Použité zdroje:
LEPILOVÁ, Květuše. Cesty ke čtenářství: vyprávějte si s námi!. 1. vyd. Brno: Edika, 2014. 168 s. ISBN 978-80-266-0112-8.
DAY, David. Průvodce světem J.R.R. Tolkiena. Překlad Stanislava Pošustová-Menšíková. 2., opr. a dopl. vyd. Praha: Paseka, 2003. 271 s. ISBN 80-7185-540-5.
CARPENTER, Humphrey. J.R.R. Tolkien: životopis. Překlad Stanislava Pošustová-Menšíková. Vydání druhé, v Argu první. Praha: Argo, 2017. 340 stran, 16 nečíslovaných stran obrazových příloh. ISBN 978-80-257-2092-9.
COREN, Michael. Život pána prstenů: J.R.R. Tolkien. Překlad Radvan Markus. Vyd. 1. Praha: Baronet, 2002. 141 s. ISBN 80-7214-459-6.
https://www.databazeknih.cz/zivotopis/john-ronald-reuel-tolkien-7
https://www.databazeknih.cz/knihy/pan-prstenu-spolecenstvo-prstenu-2
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.01.2019 12:14
Tomáš Kořízek píše:
Čtvrtek 28.03.2024 13:43
Dotyčný se tu zeptá na umělecký směr a jako odpověď dostane popis uměleckého žánru? To jsou snad dvě odlišné věci ne? Snažím se dopátrat jestli Tolkien spadá do literárního směru (magický realismus) a odpověď se bohužel nedozvím ani tady.
PSK - admin píše:
Úterý 02.04.2024 13:53
Dobrý den,
ve většině odborných prací není stanoven umělecký směr, do kterého by literární věda J. R. R. Tolkiena zařazovala. V souvislosti s autorovým dílem je možné dohledat spojení s žánrem, a to s žánrem „fantasy“ – pro nějž je spolu s Lewisem Carrollem považován za zakladatele. „Umělecký směr“ se pojí spíše s hnutím nebo uměleckou skupinou, která se sdružuje či organizuje podle určitého programu, a dále s autory, jež se hlásí ke shodným uměleckým postupům. Ve snaze zařadit spisovatele tímto způsobem bychom mohli snad použít název "fantastická próza".
Spojení s „magickým realismem“ by pro dílo Tolkiena nebylo přesné; v literatuře jsme se s tím nesetkali. Termín je nicméně i v samotné literární vědě chápán volněji s poměrně širokým záběrem, někdy dokonce odmítán (Kovács, Host, 2007). Slovní spojení bylo poprvé užito pro označení malířského stylu (ve 20. letech 20. století), až později se začalo aplikovat na literární díla.
Trefně „magický realismus“ rozebírá např. Anna Housková ve studii ze sborníku Literární modernismus ve světě:
"Tohoto pojmu se začalo hojně používat po otištění přednášky Angela Florese Magical Realism in Spanish American Fiction (Hispania 2, 1955). Šířil se přitom zpočátku nikoliv v odborných pracích, ale spíše se hodil pro potřeby publicistů a nakladatelů. (…) Luis Leal se v roce 1967 pozastavil nad tím, že - ,byť se to zdá neuvěřitelné´- od Floresovy stati nevyšla žádná odborná studie o magickém realismu. (...) V pozdějších polemikách kritika oddělila ,magický realismus' a fantastickou prózu, více i méně ostře." (Jařab, s. 283)
Další odkazy na publikace a studie pojednávající problematiku „magického realismu“ připojujeme níže.
V rámci odpovědi služby Ptejte se knihovny z časových důvodů prohledáváme omezené množství zdrojů, poskytujeme Vám tak spíše obecný náhled na problematiku. Pro detailní analýzu díla J. R. R. Tolkiena ve vztahu k magickému realismu, resp. příslušnému literárnímu směru bychom Vám tudíž doporučovali obrátit se na odborníky v oblasti anglické literatury či literární vědy.
Zdroje:
DEMPSEY, Amy. Umělecké styly, školy a hnutí: encyklopedický průvodce moderním uměním. Praha: Slovart, 2005, s. 161-162.
FOSTER, Thomas C. Nepravděpodobnosti: nalezenci a mágové, plukovníci a mladí kouzelníci. In: Jak číst romány jako profesor. Brno: Host, 2014, s. 269-281.
HOUSKOVÁ, Anna. „Magie“ a poetika románu. In: Host: literární měsíčník 2004, 20(4), s. 42-43.
HOUSKOVÁ, Anna. Hispanoamerický román ve 20. století: světovost a svébytnost. In: JAŘAB, Josef. Literární modernismus ve světě. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2014, s. 277-301. ISBN 978-80-244-4361-4.
CHALOUPKA, Otakar. Příruční slovník české literatury od počátků do současnosti. Brno: Centa, 2005, s. 203-205.
KOVÁCS, LÁSZLÓ G. Diamanty vybrané z lidských řečí. In: Host: literární měsíčník 2007, 23(4), s. 24.
KUPCOVÁ, Helena. Literární Evropou II: 20. století. Praha: Literární akademie, 2010, s. 350.
pojem "magický realismus" DEMPSEY, Amy. Umělecké styly, školy a hnutí: encyklopedický průvodce moderním uměním. Praha: Slovart, 2005, s. 161-162.
J. R. R. Tolkien. Online. In: Wikipedia. Stránka byla naposledy editována 26. 3. 2024. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/J._R._R._Tolkien [cit. 2. 4. 2024].
LUKAVSKÁ, Eva. "Zázračné reálno" a magický realismus: Alejo Carpentier versus Gabriel García Márquez. Brno: Host, 2003, 198 s.
Magic realism. Online. In: Wikipedia. Stránka byla naposled editována 27. 3. 2024. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Magic_realism [cit. 2. 4. 2024].
SLEMON, Stephen. Magic realism as Postcolonial Discourse. Online. In: Canadian Literature. https://canlit.ca/. Dostupné z: https://canlit.ca/[…]/canlit116-Magic(Slemon).pdf [cit. 2. 4. 2024].
SEDLÁŘ, Jaroslav. Magický realismus. In: Universitas: revue Masarykovy univerzity v Brně. Brno: Univerzita J. E. Purkyně, 2004(3), s. 50-57.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu