Jaký je význam přímení Földvári
Text dotazu
Jaký je význam přímení Földvári (také Földváriová). Odkud pochází a kde se vlastně vzalo?
Odpověď
Dobrý den,
u příjmení Földvári si musíme vypomoci maďarštinou. České a slovenské zdroje jej nezahrnují.
Maďarské „földvár“ můžeme přeložit výrazem "zemní hrad".  Země ve významu půdy i regionu. V literatuře raného středověku (a o něm) je ekvivalentem českého pojmu „hradiště“, případně „hradisko“. Mohli bychom jej popsat jako hrad stavěný ještě z hlíny, dřeva, nanejvýš s nasucho kladeným kamenem na plentu valu. V uherské nížině se tento typ hradisek nachází poměrně často. Odsud je odvozen geografický název, který je možné nalézt po celém území starých Uher, např. u měst Balatonföldvár, Dunaföldvár, kde jsou nově doplněné nějakým regionálním označením.
Koncovka -i v maďarštině je přídavné jméno vytvořené z podstatného jména, např. u jmen měst či zemí. U označení osob to funguje podobně,  v češtině by to odpovídalo koncovkám -an, -ák. Příjmení Földvári označuje někoho, kdo byl z nějakého Földváru.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání čtvrté (třetí v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, s.r.o, 2015. ISBN 978-80-86781-26-6.
MAJTÁN, Milan. Naše priezviská. Druhé vydanie. Bratislava: Veda, 2018. ISBN 978-80-224-1646-7.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
14.12.2023 10:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu