Jaký je rozdíl mezi vojenským útvarem a vojenskou jednotkou?
Text dotazu
Viz jednořádkový text dotazu.
Odpověď
Vážený pane (...),
v České republice v současné době je rozdíl mezi vojenským útvarem a vojenskou jednotkou primárně ten, že vojenský útvar je termín definovaný § 2 odst. 2 Zákona o ozbrojených silách České republiky č. 219/1999 Sb. (přesně: "Vojenský útvar je samostatná bojová nebo výcviková součást ozbrojených sil s vlastním názvem, popřípadě s propůjčeným čestným nebo historickým názvem, číselným označením a místem stálé dislokace; v čele vojenského útvaru je velitel." Oproti tomu vojenský jednotka je obecné označení pro vojenský organizační celek jehož velikost variuje od nejmenších po největší (konkrétně dle wikipedia.cz od palebného týmu až po skupinu armád či front.).
Dle staršího Vojenského terminologického slovníku z roku 1966, který vycházel ze sovětské vojenské terminologie: "Útvar je obecné označení pevně organizovaných vojenských celků typu pluku a samostatného praporu (oddílu), které jsou zpravidla začleněny organicky do svazku. Tvoří samostatný hospodářský celek. Útvar se organizačně člení na jednotky."
zatímco: "Jednotka je obecní označení pevně organizovaného celku do praporu (oddílu, letky) vto, začleněného do vyšší jednotky nebo útvaru. K jednotkám patří družstvo, obsluha, osádka, četa, dvojice letounů, rota, baterie, roj, prapor, oddíl a letka."
Jak vidno ve straší termonologii vycházející ze sovětských vzorů tedy šlo o obecné označení jednotek a útvarů s rozdílnou hierarchickou úrovní, přičemž jednotky byly nižší úrovně a útvary vyšší úrovně.
V anglofonní terminologii (vojenská jednotka i vojenský útvar se zpravidla překládají jako military unit - útvar může být ještě překládán jako military formation, což je ale chápáno jako taktická formace) je dle encyklopedie Britanica (https://www.britannica.com/topic/military-unit) military unit obecným označením organizační jednotky různé úrovně od družstva až po armádní sbor, což v podstatě odpovídá definici na české wikipedii.
Lze tedy konstatovat, že v obou případech jde o obecné označení, které lze použít například pro pluk, ale v případě vojenského útvaru jde o obecné označení s jasně definovaným legislativním základem.
Použité zdroje
Zákon č. 219/1999 Sb.: Zákon o ozbrojených silách České republiky. Zákony pro lidi: Sbírka zákonů [online]. AION CS, 2023 [cit. 2023-08-02]. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1999-219#cast1
Military unit: armed forces. Britannica: History & Society [online]. Encyclopædia Britannica, Jul 18, 2023 [cit. 2023-08-02]. Dostupné z: https://www.britannica.com/topic/military-unit
Vojenská jednotka. Wikipedie: otevřená encyklopedie [online]. Wikipedie, 2022, 3. 1. 2022 [cit. 2023-08-02]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vojensk%C3%A1_jednotka
Vojenský terminologický slovník. Vydání I. Praha: Naše vojsko, 1966.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
02.08.2023 13:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu