Jaký je rozdíl mezi pomníkem a památníkem?
Text dotazu
Dobrý den, už notnou chvílí nám nedá spát tento problém. Proto bych rád využil vašich cenných služeb a zeptal se na následující otázku: jaký je rozdíl mezi pomníkem a památníkem. Děkuji Vám převelicekrát.
Odpověď
Odpověď na Váš zajímavý dotaz jsem hledala výhradně v oficiálních tištěných zdrojích a porovnala jsem 3 ze základní slovníků češtiny:
Podle Slovníku spisovného jazyka českého  - Academia 1964, díl IV, P - Q - (dále jen "64") má termín POMNÍK 2 významy:
- 1. sochařské (a stavitelské) dílo určené památce, uctění někoho, něčeho.
- 2. knižně - co připomíná památku někoho, něčeho, např. hrad - památník dávné slávy.
Podle Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost - Academia 1994 - (dále jen "94") má tento termín pouze 1 význam:
- sochařský výtvor k uctění něčí památky.
Termín PAMÁTNÍK - podle "64" -  má 4 významy:
- 1. kniha, do které se zapisují známí na památku
- 2. socha, sloup (nebo stavitelské dílo), postavené na oslavu, památku někoho; pomník
- 3. co pochází z minulosti a připomíná ji (památník v Praze na Vítkově)
- 4. oslavný pamětní spis, sborník
Termín PAMÁTNÍK - podle "94" - má 3 významy
1. kniha, do které se zapisují známí na památku (čest jeho památce)
2. Stavba pro uložení památek (Národní p. na Vítkově)
3. co pochází z minulosti a připomíná ji (Vyšehrad p. českých dějin)
Podle Českého etymologického slovníku (Rejzek, Jiří, Leda 2001) mají tato slova základ ve všeslovanském pamet (s nosovkou a měkkým znakem) s původním významem "pozdější myšlenka" = vzpomínka, památka
Podle uvedených definic se zdá, že v rozlišení obou výrazů dochází až v posledních letech, zatímco v 60. letech byly oba termíny v některých kontextech téměř synonymní.
Nevím, zda Vám toto srovnání stačí, ale hlubší lingvistický rozbor by Vám udělali pracovníci Ústavu pro jazyk český
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
21.10.2016 19:13
Václav píše:
Sobota 02.05.2020 19:30
Tak to je pěknej blázinec. Co je teda (vlastně byla?) socha maršála Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6-Bubenči ?
PSK - admin píše:
Pondělí 04.05.2020 15:48
Dobrý den,
lze se spíš přiklonit k tomu, že se jedná o pomník; tak je také nejčastěji nazýván (pomník maršála Koněva). Jak ale z odpovědi na dotaz "rozdíl mezi pomník - památník" v Archivu PSK vyplývá, pojmenování "pomník - památník" se začalo částečně rozlišovat až v posledních letech. Většinou ale u soch se rozdíly v použití těchto termínů nebraly jako podstatné. K dispozici máme pouze zdroje, které byly použity v minulé odpovědi; tyto zdroje považujeme za dostačující. Ale jak bylo řečeno v dřívější odpovědi, doporučujeme obrátit se na Ústav pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/, kde by vám snad mohli dát podrobnější odbornější výklad.
Heslo: pomník - obvykle monumentální sochařský nebo architektonický útvar, zbudovaný na paměť významné události nebo osoby
Zdroj: Malá československá encyklopedie. Praha: Academia, 1987. D. 5. Pom - S.
Pomník maršála Koněva byla bronzová socha odhalená na náměstí Interbrigády v Praze 6-Bubenči 9. května 1980 u příležitosti 35. výročí osvobození Československa. ... V dubnu 2020 byla socha z podstavce sejmuta a odvezena do depozitáře.
https://cs.wikipedia.org/wi[…]C3%A1la_Kon%C4%9Bva_v_Praze
Jakub píše:
Pondělí 29.06.2020 10:09
je to otázka spíš terminologická, čili hledat byste měl v kunsthistorických textech; v poslední době oba termíny rozlišila především Anežka Bartlová ve své studii pro knihu Manuál monumentu
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu