Jaký je rozdíl mezi dehtem a kolomazí?
Text dotazu
Zajímal by mne hlavně rozdíl ve středověku. Jediné co jsem zjistil, že kolomaz se vyráběla v milířích a dehet v dehtových jamách nebo pecích.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
prověřili jsme literaturu k Vašemu dotazu. Ve zdrojích Národní knihovny jsme nenalezli žádnou, ale v Souborném katalogu Akademie věd ČR, jsme nalezli záznam o článku z Časopisu Společnosti přátel starožitností českých Roč. 100, č. 1 (1992), s. 13-25 100:1 :
Středověká dehtařská výroba dehtu a smoly na Příbramsku I : výzkum dehtařského pracoviště u Stěžova / Karel Nováček, Pavel Vařeka.
Dokument lze získat přímo v katalogu, Souborný katalog AV ČR, http://www.lib.cas.cz/online-katalogy/souborne-katalogy/báze KNA01, záznam číslo 000291572 :
a dále pak článek Tradiční výroba dehtu a kolomazí na adrese : files.ucl.webnode.cz/.../Woitsch_AT-2011_dehet.pdf.
Na doplnění zasíláme základní informace o dehtu a kolomazi :
dehet = tmavý, páchnoucí produkt složený převážně z organických sloučenin, vznikající při suché destilaci kamenného uhlí = černouhelný dehet, hnědého uhlí = hnědouhelný dehet, dřeva=dřevný dehet a rašeliny.
Kolomaz = mazivo z minerálních dehtových a pryskyřičných olejů s přídavkem vápna, mastku nebo sádry, užívané pro ložiska pomaloběžných kol.
Encyklopedie Universum.Praha : Odeon 2000
Podle Ottova slovníku naučného ( Praha J.Otto 1893), vzniká dehet destilací uhlíkaté sloučeniny, tedy dříví, uhlí, kostí, aj. Největší technícký význam má dehet z uhlí a mezi těmito  dehet kamenouhelný, Kolomaz je vazká polotekutá látka, obyčejně smíšenina dehtu s nějakým tukem, jímž se mazaly nápravy u vozů, aby se zmírnilo jejich tření a aby se nerozpalovaly.
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.07.2015 14:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu