Jaký je původ symbolu boha Veleše - "rohatého trojúhelníku"?
Text dotazu
Dobrý den,
před nějakou dobou jsem si všimla spojení tohoto symbolu: https://i00.eu/img/596/1024x1024w/6u8sqhzi/3840.webp se slovanským bohem Velešem. Možná jsem na to jen dříve nenatrefila, ale i tam mi objevní symbolu přišlo takové nové... Zajímá mě, jaký je jeho původ? Jestli jde o novodobý symbol nebo je znám už od předkřesťanských dob?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
nahlédli jsme do níže uvedených publikací a absolventských prací. Bohužel jsme zde nic o Vámi uvedeném symbolu nenašli. Pouze to, že Veles byl v jednom ze svých aspektů považován za dobytčího boha, ale i boha úrody. Jde tedy říci, že jde o boha blahobytu jako takového. Ovšem Velesova úloha je komplikovanější a protože to není předmětem Vašeho dotazu, pouze Vás v případném zájmu o toto téma odkážeme na seznam knih a prací zabývajících se bohem Velesem či slovanským náboženstvím jako takovým.
Odpověď na otázku po původu symbolu jsme nalezli v anglicky zpracovaném hesle Veles na Wikipedii. Zde je uvedeno, že se jedná o novodobý symbol používaný v prostředí příslušníků novopohanské víry  hlásící se k tradici slovanského náboženství. Jedná se o tzv. Rodnověří.
Použité zdroje
PITRO, Martin a Petr VOKÁČ. Bohové dávných Slovanů. Praha: ISV, 2002. s. 46. ISBN 80-85866-91-9.
https://en.wikipedia.org/wiki/Veles_(god)
https://en.wikipedia.org/wiki/Slavic_Native_Faith
Rozšiřující seznam relevantní literatury a zdrojů o slovanském náboženství:
VÁŇA, Zdeněk et al. Svět slovanských bohů a démonů. Praha: Panorama, 1990. s. 75. ISBN 80-7038-187-6
PROFANTOVÁ, Naďa a Martin PROFANT. Encyklopedie slovanských bohů a mýtů. Praha: Libri, 2004. s. [1a]. ISBN 80-7277-219-8.
TÉRA, Michal. Perun - bůh hromovládce: sonda do slovanského archaického náboženství. Červený Kostelec: Pavel Mervart, 2009.
Dunda, Jiří. Archaické slovanské náboženství z pohledu komparativní mytologie .Religionistika. Ústav filosofie a religionistiky. Univerzita Karlova v Praze, 2012.
Šebetovská, Michaela. Veles - slovanské božstvo v komparativní perspektivě. Religionistika. Ústav filosofie a religionistiky. Univerzita Karlova. 2017.
http://rodnavira.cz/
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.02.2020 17:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu