Jaký je původ slova 'zemlbába'?
Text dotazu
Zajímal by mě vznik a původ slova 'zemlbába'. Vím, že se jedná o lidový název pro žemlovku. První část slova pochází zřejmě z německého překladu žemle, ale proč přídavek bába? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v etymologických slovnících pouze toto:
žemle - od stč.; slc. žemľa, stpol.l a nář. žemla. Z něm. Semmel, což je z lat. simila - jemná mouka, původu dále neznámého
bába - lidový název jistých nákypů nebo pečiva, též bahuba Jg; odtud (tak slc.) bábovka, pův. forma na pečení báby, pak pečivo z ní, nář. babůfka, bábovica, babník, bábovník, babiereň = forma na bábu (dále viz příloha)
Další informace vám mohou poskytnout pracovníci Ústavu pro jazyk český Akademie věd ve své jazykové poradně na adrese:http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html
Použité zdroje
HUGO, Jan, ed. Slovník nespisovné češtiny: argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost: historie a původ slov. 2., rozš. vyd. Praha: Maxdorf, ©2006. 460 s. ISBN 80-7345-098-4.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Vyd. 2., opr. a dopl. Praha: Academia, 1968.
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Praha: Voznice, 2001. ISBN 80-85927-85-3.
Přílohy
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Olomouc
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
31.08.2016 23:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu