Jaký je původ slova zátka?
Text dotazu
Je možné, že slovo zátka (ve smyslu uzávěr) je odvozeno od příjmení Zátka, tedy konkrétně od rodiny Zátků, kteří založili jedny z prvních sodovkáren? Nebo se slovo zátka pro uzávěry láhví používalo už předtím. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
podstatné jméno zátka je odvozeno od slovesa zatknout/zatkat (ve smyslu zarazit, zacpat).
Elektronický slovník staré češtiny uvádí také význam obvaz nebo náplast zabraňující krvácení – slovo je tedy starší než jméno rodiny Zátků.
Použité zdroje
HOLUB, Josef a František KOPEČNÝ. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství učebnic, 1952, s. 433. Dostupné online: https://ndk.cz/[…]/uuid:f3c2ab70-9270-11e2-8f81-5ef3fc9ae867 [cit. 27. 5. 2024]
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Academia, 1971, s. 663. Dostupné online: https://ndk.cz/[…]/uuid:23fb4830-95c6-11e2-9142-5ef3fc9bb22f [cit. 27. 5. 2024]
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2001, s. 734. ISBN 80-85927-85-3.
https://ujc.avcr.cz/[…]/Elektronicky_slovnik_stare_cestiny.html
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
27.05.2024 12:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu