-
To se mi líbí
-
Doporučit
Žahourem je nazývána omáčka z rozvařeného ovoce. Ve středověku byla specialitou německého entika, tak předpokládám kořeny v německém jazyce, ale nevím jaké.
Dobrý den,
ano máte pravdu. Dle níže uvedeného etymologického slovníku bylo slovo žahour pravděpodobně obměnou slova žúr (dřívější pojmenování pro polévku dnes známou jako "kyselo"), které vzniklo odvozením se středohornoněmeckého sür (nyní sauer) nářečně sauer =kyselo.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2010. s. 721. ISBN 978-80-7422-048-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:9773c5f0-df89-11e7-adb0-005056825209
Jazyk, lingvistika a literatura
--
13.01.2023 20:12