Původ příjmení Ušelík
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na původ příjmení Ušelík, z matrik jsem zjistil, že v 18-19 století to bylo Uschelik s apostrofem nad c. V 17. století to bylo původně Jusselik, asi pak matrikář vypustil to J. Toto mám z rodokmenu. Zajímal by mě tedy původ všech třech příjmení. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
z našich zdrojů Vám můžeme poskytnout informace o etymologii příjmení Ušela.
Podle D.Moladnové (Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2004) pochází příjmení Ušela  z příčestí minulého činného staročeského sloveso ujít.
Ušela = kdo ušel, utekl, další tvary Ušel, Ušelík.
Určení nejstaršího nositele příjmení je většinou velmi problematické. Čím více se v genealogickém bádání dostáváte do minulosti, tím je písemných materiálů méně. K obtížnosti dohledávání rodové linie před rokem 1600 přispívá i fakt, že příjmení nebyla v této době pevně ustálena.
Prvním všeobecným soupisem poddaných byla Berní rula (1654) a Soupis poddaných podle víry (1651). Dle rejstříku k těmto dokumentům, který vyšel v roce 2003 (ČERVENÝ, Václav. Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha : Libri, 2003.),
O vzniku příjmení na českém území se ve výše zmíněné publikaci píše:
"Naše příjmení vznikala během několika století, od 14. do 18. století, nejprve u šlechty, pak měšťanů a svobodných sedláků. Vývoj společnosti a zdokonalování veřejné správy vyžadovaly přesnou evidenci osob: tato potřeba vedla k ustalování příjmení. Po rozmanitých nábězích byla u nás dědičnost a neměnnost příjmení uzákoněna r. 1780. Tehdy také dostali svá příjmení i bezzemci a čeleď. Dnešní grafická podoba příjmení se datuje od poloviny 19. století, kdy došlo k pravopisné reformě, která je základem moderního českého pravopisu."
Příjmení Ušelík se podle starých kronik objevuje poprvé někdy v 17. století. První Ušelík byl podle všeho rybář  na břehu Dunaje. Lidí s příjmením Ušelík v té době příliš nebylo, nejvýše pár desítek. Dnes patří příjmení Ušelík mezi rozšířenější.
zdroj : http://www.kvizy-testy.cz/namemat/result/15882485
Příjmení Jusselik (Uschelik) se ovšem může vyskytovat i před výše zmíněným datem v lokálních urbářích, gruntovních knihách a dalších dokumentech. Většina těchto materiálů je uložena v oblastních či okresních archivech. Je tedy třeba hledat dostupné dokumenty pro konkrétní kraj, panství, a to v archivech, do kterých tyto písemnosti oblastně spadají.
Pro doplnění uvádíme, že v České republice je celkem 11 lidí s příjmením Ušelík a je 74 354 nejčastější příjmení (každý 932 890 obyvatel)
Zdroj : http://www.prijmeni.cz/search.php?name=u%9Ael%EDk&t=0
Použité zdroje
*http://www.kdejsme.cz/prijmeni/U%C5%A1el%C3%ADk/hustota/
*http://ilcik.cz/info/jmeno.htm
*http://www.genea.cz/informace/genealogove/
*http://www.rodopis.info/
*http://www.rodclan.cz/
*Česká genealogická a heraldická společnost v Praze, http://www.genealogie.cz/kontakty/
* http://www.genea.cz/informace/badani-v-archivu/
*http://mujrod.eu/static/berni_rula.html
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.11.2015 23:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu