jaký je původ příjmení Bastyan/Bastian a co znamemá?
Text dotazu
Dobrý den.
Rád bych se dozvěděl odkud pochází a co znamená moje příjmení.
Z matrik jsem se dozvěděl, že písemně doložené předky mám z Velkého Boru u Horažďovic.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Bastyan/Bastian patří mezi příjmení, která byla odvozena z křestních jmen. V tomto případě konkrétně ze jména Sebastián (= obyvatel města Sebasty).
Současný výskyt tohoto příjmení na našem území Vám mohou nabídnout stránky: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz .
K ověření výskytu určitého příjmení na našem území v historii je možné použít například generální rejstřík k berní rule (1654). Zběžným nahlédnutím do tohoto rejstříku jsme ovšem zjistili, že zmiňované příjmení je v Berní rule uvedeno v jednom případě pro podobu Bestian (sedlák  Jan ze Zaječic u Mostu) a jednou v podobě Bestyan (soused Michal  z Lysé nad Labem ). Berní rula se ovšem nedochovala zcela v úplnosti. Je tedy možné, že na našem území žilo kolem roku 1654 více osob tohoto příjmení.
Historii konkrétní rodiny je možné určit pouze prostřednictvím matričních zápisů. Je ovšem mít na paměti, že až do roku 1786 byla značně proměnná a neustále se vyvíjela. Neměnnost příjmení byla uzákoněna až dekretem Josefa II. v roce 1786. Před tímto datem mohlo docházet k různým pravopisným i jazykovým proměnám příjmení. Při genealogickém pátrání můžete narazit na případy, kdy se příjmení zcela změnilo či bylo převzato tzv. příjmení po chalupě.
Použité zdroje
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.12.2015 16:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu