Jaký je původ pojmenování skleněné láhve "PRYSKA"?
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne, jak vzniklo pojmenování pryska pro určitý typ skleněné lahve. Pryska je skleněná láhev na tekutiny, většinou osmiboká, zdobená rytím nebo malbou užívaná v selském prostředí jako slavnostní (svatební) a obřadní láhev. Mohlo by její pojmenování vycházet ze staroslovanského slova pro pramen "prysk"? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
podle publikace V zrcadle stínů: Morava v době baroka 1670-1790 je pryska typ stojací a kapesní lahve foukané od 17. století do oblého nebo hranatého tvaru s krátkým hrdlem na uzávěr. Její název je odvozen od „symbolického zkrápění člověka vodou při různých obřadech, tzv. popryskání.“
Lahve se používaly nejprve k uchování svěcené vody, později destilátů. Byly zdobeny emailovou malbou, rytinami či broušením. Častým motivem bylo zobrazení svatebního páru v podobě dvou srdcí. Prysky se využívaly zpravidla jako svatební dary.
Použité zdroje
KROUPA, Jiří. V zrcadle stínů: Morava v době baroka 1670-1790. V Brně: Moravská galerie, 2002, c2003, s. 286. ISBN 80-7027-121-3.
BROUČEK, Stanislav, Richard JEŘÁBEK, Etnologický ústav (Akademie věd ČR) a Masarykova univerzita. Lidová kultura: národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. Praha: Etnologický ústav Akademie věd České republiky v Praze a Ústav evropské etnologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně v nakl. Mladá fronta, 2007. sv. 3, s. 997. ISBN 978-80-204-1450-2.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.04.2024 20:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu