Jaký je původ nebo význam příjmění Jabulka?
Text dotazu
Dobrý den, jelikož se mi nepodařilo dohledat nikde jinde, prosím o zodpovězení výše napsaného dotazu Vás.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Jabulka je zmíněno pouze v knize Naše příjmení od Antonína Kotíka. Autor se bohužel příjmení podrobněji nevěnuje, je pouze uvedeno mezi dalšími jmény vzniklými z názvů stromů a keřů. Doslovně uvádíme:
... Podobným způsobem, ač ne vždy tak snadně, vysvětlují se se ostatní toho druhu příjmení. A tu mnohá jeví se i formou svou holým označením věci, některá pak malou nějakou příponou naznačují, že vlastně osobu znamenají.
Dělení: ... 4. Stromy, keře... Hruš, Hruša, Hruška; Jabulka; Kaštánek; Kdoule, Doule; ...
Pravděpodobně většinu napadne souvislost s jabloní, resp. mohlo by se jednat o zdrobnělinu názvu stromu či plodu  (příjemní např. Jablunka, Jablonský, Jablonka apod.), ovšem nikde se nám nepodařilo tuto domněnku s jistotou potvrdit. Za určité náznaky by mohly být považované následující jazykové skutečnosti:
* chorvatsky se jablko řekne "jabuka"
* etymologický původ slova jabloň: "slovo velmi nesnadné stran přípony: tvary s -on ukazují na (j)ablon, ostatní na (j)aboln... " - toto by mohlo mít souvislost s možnou zdrobnělinou jabulko??
Bohužel se nám více informací nikde nepodařilo dohledat. Pro jasný a přesný výklad bychom Vám tak doporučili obrátit se přímo na jazykové odborníky v Jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/).
Pokud by Vás zajímaly i statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, zastoupení v jednotlivých krajích, u žen či mužů, podívejte se na stránky http://www.kdejsme.cz/ nebo http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php.
Použité zdroje
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá domácí encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 1998. 174 s. ISBN 80-7176-731-X.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1957. 9 sv.
ŠIMEK, František, ed. Slovníček staré češtiny. Praha: Orbis, 1947. 235-[II] s.
Vokabulář webový http://vokabular.ujc.cas.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
10.07.2015 14:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu