Jaký je, prosím, původ příjmení Průša a Zíka?
Text dotazu
Jaký je, prosím, původ příjmení Průša a Zíka?
Odpověď
Dobrý den,
níže uvádíme citace z knihy Naše příjmení od Dobravy Moldánové k Vámi uvedeným příjmením:
"Průša - 1537 od Prokopa jinak Pruoši; z OJ Prokop - viz tam - příponou -ša; Prušák (zhrub.; též obyvatel Pruska), Průšek"
"Zika, Zíka, Zyka, Zýka - dom. podoba OJ Zikmund - viz tam; Zikan, Zikán, Zikeš (1454 Sigismundo alias Zykasoni sutori), Zikl (něm. zdrob.), Zikuda, Zikula, Zikuška"
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3., (druhé v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 978-80-86781-14-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
23.05.2016 08:00
Petr Pospíšil píše:
Sobota 07.01.2023 09:31
Jsem sice Pospíšil ale děda kteryho jsem měl strašně rád byl Průša a babička za svobodná Kolářová.
Kdyby jste mě někdo poradil odkud vlastně jsme. Mě to třeba táhne do Hořic a Drážďan.
PSK - admin píše:
Sobota 07.01.2023 18:09
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Původ příjmení vyhledáváme v odborných příručkách, které vysvětlují původ jmen zejména z jazykového hlediska, to znamená, že se snaží ozřejmit lingvistický původ vzniku jména.
Geografický původ příjmení, tedy odkud pocházeli konkrétní nositelé příjmení, z volně dostupných zdrojů vyhledat nedokážeme, jelikož každá rodina má svoji unikátní historii. To už spadá do oblasti genealogického výzkumu, který pro Vaši rodinu můžete dělat i sám. Inspiraci můžete hledat např. na stránkách České genealogické a heraldické společnosti (http://www.genealogie.cz/) anebo např. v poradně Genealogického fóra (http://genealogie.taby.cz/viewforum.php?f=22).
Co se týče jazykového původu vzniku uvedených příjmení, zde uvádíme vysvětlení:
-Průša – vzniklo z osobního jména Prokop a přidáním přípony -ša (Prokop odvozeno z řeckého Prokópios = průkopník, prospívající, nebo Prokópos = pohotový); zařazuje se sem též příjmení Průsek nebo Prušák, což může být odvozeno jako zhrubělá verze pojmenování obyvatele Pruska.
-Pospíchal – vzniklo ze slovesa pospíchat, platí též pro příjmení Pospischil, Pospíš, Pospíšek, Pospíšil (12. nejčastější české příjm.) Pospíšilík, Pospíšilik.
-Kolář – odvozeno od kolářského řemesla, 23. nejčastější české příjmení, platí též pro příjmení Kolařík, Kolářík, Kolářský.
(Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 80-86781-03-8)
Připojujeme též odkazy na statistiky Ministerstva vnitra ČR k roku 2016, které uvádějí četnost výskytů těchto příjmení v ČR:
-Průša: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Pr%C5%AF%C5%A1a/hustota/
-Pospíšil: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Posp%C3%AD%C5%A1il/hustota/
-Kolářová: https://www.kdejsme.cz/[…]/
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu