Původ místních jmen Bedihošť, Okříšky, Libice nad Doubravou a Ždírec (okr. Jihlava)
Text dotazu
Jaký je, prosím, původ místních jmen: Bedihošť, Okříšky, Libice nad Doubravou a Ždírec (okr. Jihlava)? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
název Bedihošť je odvozený od osobního jména Bedihost odvozený od jména Brihost. Jméno Bdihost je odvozené ze sloves bdít (bdieti) a host (gost).
• HOSÁK, Ladislav a Rudolf ŠRÁMEK. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. Praha: Academia, 1970-1980, s. 57.
Okříšky se původně nazývaly Okřešice (Ockrziessicz). Stejně se nazývala i další ves Okřešice a stejně jako první jmenovaná, i tato se nacházela blízko Třebíče. Aby však nedocházelo k zaměňování vesnic mezi sebou, první zmíněné Okřešice změnily název na zdrobnělinu Okříšky. Již z roku 1466 je doložen tvar Oškříčky. Slovo Oškořice (zdrobnělina na Oškříčky) je odvozené od osobního jména Okřěsa (srov. Okraša, Oskora), a to je odvozené od slovesa okřesiti (se) nebo vzkřísiti (se).
• HOSÁK, Ladislav a Rudolf ŠRÁMEK. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. Praha: Academia, 1980. sv. 2, s. 166.
Libice nad Doubravou – nejstarší útvar jména byl Lubiac, který vznikl z osobního jména Lubiata a znamenal Lubiatův dvůr. Jméno Lubiac se časem pozměnilo na Libiec a dále zúžením na Libíc. Následně z nepřímých pádů „v Libíci, do Libíce“ až k začátku užívání zkráceného i – Libice.
• PROFOUS, Antonín, Jan SVOBODA, Vladimír ŠMILAUER a Státní nakladatelství učebnic. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. Praha: Česká akademie věd a umění, 1949. sv. 2, s. 589.
Ždírec – německy se říkalo Sehrlenz a tato německá forma vznikla z českého jména Zžár s českou zdrobňovací příponou, která se časem nahradila příponou –lins. Žár neboli vypálená část lesa určená k osídlení a polnímu hospodářství. Vesnice s tímto názvem byly pravděpodobně založeny na místech vypáleného lesa.
• PROFOUS, Antonín, Vladimír ŠMILAUER, Jan SVOBODA a Česká akademie věd a umění. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1957. sv. 4, s. 816–817.
• https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/zdirec-zdar
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.09.2023 09:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu