Jaký datum odpovídá svátku Božího těla v r. 1965
Text dotazu
Vážení,
moje již zemřelá teta mi kdysi sdělila, že babička zemřela na Boží tělo v r.
1965 a já dodnes nemohu zjistit kolikátého tehdy bylo ( jen na Internetu
jsem zjistil, že to mohlo být mezi 21.5. až 24.6. - ale kdy přesně?).
Děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
svátek Božího těla je svátkem pohyblivým. Vypočítává se vlastně podle Velikonoc. Velikonoční neděle (Boží hod velikonoční) v roce 1965 připadla na 18.4. Svatodušní svátky (Svatodušní neděle, Boží hod svatodušní) se slaví padesátý den po Božím hodu velikonočním. Na jedenáctý den po Božím hodu svatodušním připadá slavnost těla a krve Páně, které se lidově říkalo svátek Božího těla. Cyrilometodějský kalendář pro rok 1965 uvádí, že Slavnost Božího těla připadá na čtvrtek 17.6. (Datum se shoduje i s našimi výpočty).
Božítělové pobožnosti doprovázely prosby za úspěšný hospodářský rok.
Součástí svátku byly tzv. božítělové průvody. Na otevřeném prostranství se na každou světovou stranu umísťovaly oltáře, ozdobené zelenými ratolestmi.
Ve městech oltáře stávaly většinou v rozích náměstí.
Čerpáno z:
Stoletý kalendář http://www.zoubek.cz/homepage/hry/kalendar.html
VAVŘINOVÁ, Valburga. Průvodce svátečním časem. Úvaly: Albra, 2010. ISBN 978-80-7361-074-6.
Cyrilometodějský kalendář 1965. Praha: Česká katolická Charita, [1964].
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.07.2011 15:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu