Jaký byl vztah mezi Jakubem Demlem a Pavlou Kytlicovou?
Text dotazu
Dobrý den,
zajímám se o život Jakuba Demla. V několika publikacích jsem narazil na jméno Pavla Kytlicová. Kdo to byl a jaký měla vztah k JD? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
o vztahu Jakuba Demla a Pavly Kytlicové jsou zmínky v několika knihách, článcích nebo příspěvcích.
Vztah spisovatelky Pavly Kytlicové k Jakubu Demlovi lze označit takto: byla mu přítelkyní, pomocnicí, vydavatelkou jeho díla, mecenáškou a rádkyní.
1. světovou válku prožil Jakub Deml v Jinošově u Náměště nad Oslavou. V roce 1918 mu vstoupila do života spisovatelka Pavla Kytlicová.
S ní odešel na Slovensko (1919-20) v očekávání správcovského místa na zámku v Topolčiankách. Místo ale nedostal, nakonec se usadili v Tasově, kde se Kytlicová stala vydavatelkou jeho knih a duší jeho tasovské "rodiny přátel". Zemřela v roce 1932.
Čerpáno z: MENCLOVÁ, Věra, VANĚK, Václav. Slovník českých spisovatelů. Praha: Libri, 2005. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:e8fdddc0-9e72-11e5-82dc-5ef3fc9bb22f
Jakub Deml zemřel v Tasově a je pohřben po boku spisovatelky Pavly Kytlicové, s níž ho pojil silný citový vztah.
Prozaička Pavla Kytlicová (1874-1932) se narodila ve Vídni, prostředí tamější české menšiny také věnovala své vzpomínkové knihy.
S Demlem se seznámila na sklonku první světové války, od roku 1921 až do své smrti s ním bydlela v Tasově. Vydala několik svazků jeho Šlépějí.
Zdroj: ŠTERMBERKOVÁ, Marie. Literatura v českých zemích. Praha: Fragment, 2000. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:81705c20-b709-11e3-bb86-005056825209
Jakub Deml (1878-1961) byl knězem, spisovatelem a básníkem. Celý jeho život provázely rozličné skandály, pře a kritiky. Jeho osobitá představa kněžského poslání vedla k celé řadě sporů s církví, za což byl trestán opakovanými zákazy vykonávání kněžské funkce.
Kromě církve se dostával do rozličných roztržek např. s hnutím Katolické moderny či tělovýchovnou organizací Sokol.
Demlův odkaz zahrnuje rozsáhlou škálu děl čítající kolem 140 knih poezie i prózy, deníkových výpovědí, ve kterých glosoval všemožné dění kolem sebe.
Jakub Deml zemřel 10. února 1961 a pohřben byl v rodném Tasově, jejž po celý život tak miloval. Hrob, který sdílí se svou dlouholetou přítelkyní a mecenáškou, najdeme na hřbitově farního kostela sv. Petra a Pavla u zdi.
Zdroj:  Tvar: literární týdeník. Praha: Československý spisovatel, 4.3.2010. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:a9f3bef0-02d6-11e7-97b4-5ef3fc9ae867
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
19.11.2018 20:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu