Jaký alkohol konzumovali TŘI KAMARÁDI
Text dotazu
V knize E.M.Remarque Tři kamarádi je často uváděna konzumace alkoholu. Alkohol je většinou uváděn velmi obecně (rum, koňak...).
Je možné dohledat co mohli pít hrdinové knihy (podrobnější údaje o lihovinách, Německo, meziválečné období) ?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
při zodpovězení Vašeho dotazu jsme používali vydání českého překladu knížky z roku 2012, které máme v digitalizované verzi v digitální knihovně Kramerius: REMARQUE, Erich Maria, HOUBOVÁ, Věra a HOUBA, Karel. Tři kamarádi. Praha: Ikar, 2012. ISBN 978-80-249-1885-3.
Jak uvádíte, konzumace alkoholu se v textu objevuje poměrně často a většinou jen s obecným uvedením druhu alkoholu jako rum anebo koňak. Setkáváme se ale i se zmínkou o ginu (s. 33), vermutu (s. 28), vodce (s. 154), v textu se vyskytnou višňovka i absint (s. 132) a ve výběru alkoholů na více místech nechybí pivo a víno.
Co se týče konkrétních značek, v knize se objevují zřídka. Narazili jsme na koňak značky Napoleon (s. 217), značky rumů Baccardi (s. 35) a Saint James (s. 187), značku koktejlu Martini (s. 33) a zmínku o portském víně (s. 187) a mladém moselském víně (s. 215). Na jednom místě se také konkretizuje moselské víno značky Graacher Abtsberg (s. 217) – pojmenování odkazuje na původ z německé obce Graach an der Mosel a na původ hroznů z výsadby na místě Abtsberg, kde je většinová produkce vína tradičně věnována zejména odrůdě ryzlink (Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Graach_an_der_Mosel).
Pro více informací o dějinách pití alkoholu a kultuře pití pro toto období a region Vám můžeme doporučit zejména zahraniční publikace, které ale zřejmě nejsou dostupné v českých knihovnách. V případě zájmu o tyto knížky můžete třeba využít meziknihovní výpůjční službu Vaší knihovny. Tituly naleznete zde:
http://www.worldcat.org/oclc/906007386
http://www.worldcat.org/oclc/756337061
http://www.worldcat.org/oclc/987669350
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
03.01.2022 19:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu