Jaké tři regulované povolání byly ve zdravotnictví v 18.století v českých zemích?
Text dotazu
Odpověď
Dobrý den,
roku 1651 na základě dvorského reskriptu získala pražská lékařská fakulta právo dohledu nad hlavními kategoriemi léčitelů v zemi. Bez zkoušky vykonané před fakultou a udělené aprobace nesměli tito zdravotníci  své  povolání v zemi vykonávat. Od roku 1690 dle nových fakultních statutů měla fakulta také povinnost dohledu nad výkonem jejich praxe.
Byly to obory:  graduovaný lékař, chirurg, lékárník a porodní bába.
Použité zdroje
SVOBODNÝ, Petr a HLAVÁČKOVÁ, Ludmila. Dějiny lékařství v českých zemích. Praha: Triton, 2004. 247 s. ISBN 80-7254-424-1.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů - specializovaná knihovna
Datum zadání dotazu
30.05.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu