Jaké jsou příčiny mrzačení dobytka?
Text dotazu
Dobrý den, co se podařilo zjistit o příčinách tzv. mrzačení dobytka (například z těl uhynulých zvířat)?
Odpověď
Dobrý den,
mrzačení dobytka, které se vyskytuje takřka po celém světě a vyznačuje se neobvyklými náležitostmi, není v současné době zcela jasně vysvětleno. Důvodem jsou právě detaily na těle zvířat, které pobízí lidskou mysl k mnoha domněnkám, více či méně vědecky podloženým.
Většina případů se vyznačuje velmi přesnými a "čistě" vedenými chirurgickými řezy, které oddělují či dokonce odnímají tkáně a orgány z těla. Některé části těla jsou odňaty ve větší míře než ostatní, jedná se např. o oči, uši, rty, jazyk, vemeno, konečník či genitálie. Velmi nápadným jevem je absence krve či dalších stop, které většinou zabití zvířat provázejí.
Některé publikace zmiňují i další jevy, např. nepřítomnost šelem či mrchožroutů, na těle zvířat chybí stopy drápů či zubů a trhání od jiných zvířat; těžká vnitřní zranění, která však neodpovídají vnějším zraněním (velmi často polámané kosti).
Všechny tyto případy nemají žádné přímé svědky, o to složitější je tedy hledání viníka.
Mezi "reálnější" výsledky pátrání patří zcela určitě označení těchto událostí jako výsledek predace mezi zvířaty, ačkoli i ti, kdo se k této variantě kloní, přiznávají, že některé jevy nelze touto domněnkou vysvětlit. Někteří vědci zabývající se přírodními vědami, však mají vysvětlení i pro některé z těchto podivuhodných jevů.
Další variantou je mrzačení zvířat přímo člověkem, ať se již jedná o osoby se sociálně-patologickými poruchami či deviacemi ( v tomto případě by se jednalo o útoky jednotlivců) nebo jako činnost sekt či různých okultních organizací (organizovaná činnost větších skupin lidí). V neposlední řadě se můžeme setkat s názory, že se jedná o vládní či vojenské pokusy.
Nejkontroverznější, avšak také zároveň nejvíce uváděnou příčinu, je působení mimozemských civilizací. Tuto možnost mají velmi rádi ufologové či autoři publikací "záhad a nevysvětlitelných jevů". Ti se opírají o údajné další důkazy, jako např. přítomnost světelných úkazů na obloze krátce před útoky na zvířata, různé stopy v půdě či stopy na zvířatech, které "nelze lidskou rukou provést".
Jelikož se jedná o dosud nevysvětlený jev, závěr si prozatím musí každý udělat svůj vlastní.
Použité zdroje
* GOLEMAN, MJ. Wave of Mutilation: The Cattle Mutilation Phenomenon of the 1970s. Agricultural History. 85, 3, 398-417, 2011. ISSN: 00021482.
* SUCHÝ, Karel. UFO zabíjelo před úsvitem?: a dvanáct dalších záhad pro každého. Praha: K. Suchý, 2011. 173 s., [8] s. obr. příl. ISBN 978-80-254-9112-6.
* https://en.wikipedia.org/wiki/Cattle_mutilation
* https://vault.fbi.gov/Animal%20Mutilation
* http://modernfarmer.com/[…]/
* http://skeptoid.com/episodes/4456
Poněkud jednostranně zaměřené české internetové zdroje:
* http://www.matrix-2001.cz/[…]/
* http://www.topmagazine.cz/nevysvetlitelne-mrzaceni-dobytka/
* http://trodas.wz.cz/index.p[…]mp;act=ST&f=5&t=504
* http://www.zahadyazajimavos[…]1&catid=9&Itemid=15
* http://www.zahadyazajimavos[…]2&catid=9&Itemid=15
* http://www.zahadyazajimavos[…]3&catid=9&Itemid=15
* http://klubavalon.iplace.cz/[…]/mrzaceni-zvirat
* http://www.knihy-a.cz/?p=23238
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.08.2015 10:06
MUDr.Pavel Dungl píše:
Středa 30.05.2018 10:51
ergotismus(otrava alkaloidy z námele)-vasospasmus,orgány odpadnou.Podobně Djatlovova expedice 2/1959-severní Ural,zde zřejmě došlo k požití k závadového chleba.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu