Jaké jsou české vánoční tradice?
Text dotazu
Mala by som záujem o prehľad najtypickejších českých vianočných tradícií, zvykov,...
Odpověď
Dobrý den,
k českým Vánocům se váže celá řada tradičních zvyků. Ve stručnosti průběh nejslavnostnějšího dne Vánoc, 24. prosince, popisuje následující text:
„Vyvrcholením vánočního období je 24. prosinec, tedy Štědrý den. V mnoha domovech začíná poslechem koled a zdobením stromečku. Oběd je na Štědrý den velmi skromný a liší se podle zvyků v jednotlivých krajích – někde se jí vánočka, jinde kuba nebo hubník. Kdo chce ale večer vidět zlaté prasátko, měl by se celý den postit. I štědrovečerní tabule se různí, nejčastěji se však podává rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát.
Podle tradice se ke štědrovečernímu stolu usedá s první vycházející hvězdou. Pod talíře všech stolujících se dává šupina z ryby, která symbolizuje peníze a hojnost. V průběhu večeře se nikdo nesmí zvednout od stolu, aby se příští Vánoce rodina zase sešla pohromadě. Někde se na Štědrý den dodržují i další staré zvyky, například lití olova nebo krájení jablek.“ (http://www.czech.cz/cz/101698-kouzelne-ceske-vanoce )
Po večeři se celá rodina sejde u stromečku a rozdávají se dárky, které v české tradici nosí Ježíšek. Některé rodiny zakončí sváteční den návštěvou půlnoční mše.
Období Vánoc je v České republice spojené s řadou pověr, které povětšinou souvisejí s láskou soudržností rodiny, zdravím a majetkem.
Přehled těchto pověr a dalších tradic nabízejí následující odkazy a publikace:
•             http://www.denik.cz/tradice-czk/vanoce-puvod-zvyky-a-tradice20081201-eh6o.html
•             http://hobby.idnes.cz/ceske-vanocni-tradice-nabizeji-stesti-nekdy-ale-i-hrozi-smulou-pbw-/hobby-domov.aspx?c=A081205_072810_hobby-sdeleni_lud
•             http://www.azrodina.cz/2013-stare-vanocni-zvyky-kouzla-a-povery
•             VAVŘINOVÁ, Valburga. Malá encyklopedie Vánoc. 3. vyd. Praha: Libri, 2002. 286 s., [4] s. barev. obr. příl. ISBN 80-7277-132-9.
•             VAVŘINOVÁ, Valburga. Abeceda Vánoc. 1. vyd. Praha: Krásná paní, 2010. 63 s. Modrá hlava; sv. 5. ISBN 978-80-86713-69-4.
•             ZINDELOVÁ, Michaela a kol. Česká vánoční kniha: obyčeje, zvyky, koledy, výzdoba, recepty a mnoho dalšího. V Praze: XYZ, 2010. 338 s. ISBN 978-80-7388-250-1.
•             MIHOLA, Rudolf. Skoro všechno o vánocích. 1. vyd. Praha: Atelier, 1991. 2 sv. ([29; 29] s.). Lucie radí; sv. 19, 20. ISBN 80-900961-7-4. *
•             HEJNÁ, Markéta. Šťastné Vánoce. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2003. [48] s. Minuty k zamyšlení. ISBN 80-7021-678-6.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.11.2015 13:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu