Jaké druhy obilí jsou na čs. bankovce 50 Kčs z roku 1922?
Text dotazu
Jaké druhy obilí jsou ve svazku (snopku) obilí vedle rozsévače na československé bankovce 50 korun československých z roku 1922? Proč byl na bankovku vybrán právě obraz rozsévače a právě pod trenčínským hradem? Jsou někde v dostupných pramenech popsány důvody výběru jednotlivých rostlinných motivů (např. obilné klasy, chmel, ovocné květy apod.) na československých bankovkách (a platidlech vůbec) 1918-1993? Děkuji za odpovědi.
Odpověď
Dobrý den,
z dostupných zdrojů se nám podařilo zjistit, že na navržení vzhledu bankovek byla vyhlášena soutěž. Dovolujeme si tedy vyvodit, že autor 50 Kč bankovky, stejně tak, jako autoři bankovek jiných, byli ti, kteří určovali jejich vzhled a motivy, které se na nich objeví. Bohužel se nám ve zdrojích pojednávajících o Františku Kyselovi, autorovi bankovky, nepodařilo dohledat přesné důvody pro volbu již zmíněného vyobrazení. Z tohoto důvodu nejsme schopni určit ani druhy obilí vyobrazené na bankovce.
Důvody výběru jednotlivých motivů v době prvorepublikové i v těch pozdějších vystihuje stručně tento úryvek:
„Na zřízení tiskárny cenin bankovky, se měly odlišovat od nenáviděných rakousko-uherských papírových peněz a měly charakterizovat českou kulturu svým obsahem i formou. Proto není nijak překvapivé, že nejen v prvních letech existence nového státu, ale v celém meziválečném období, za Protektorátu Čechy a Morava i po únorovém převratu se na bankovkách objevovaly motivy z lidového prostředí. Alfons Mucha navrhl na lícní stranu nové pětisetkoruny scénu v lunetě, na níž starobylá slovanská rodina vzhlíží k panoramatu Hradčan. Pro první československou stokorunu, kterou vydala American Bank Note Company v New Yorku, použil na lícní stranu alegorii ženské postavy, která byla původně určena pro banku Slavii, a na rubovou stranu pohled na Hradčany zarámovaný dvěma medailony s portréty dívek v krojích. V levém oválném rámu je vyobrazena úřednice banky Květa Reinišová v kyjovském kroji, modelem pro druhou mladou ženu ve stylizovaném kroji s bílým čepcem stála dcera ministra financí Augustina Nováka. Také na aversu pětitisícikoruny z roku 1920 je v medailonu portrét dcery tehdejšího ministra financí (zřejmě Kuneše Sonntaga) v plzeňském kroji.“ (Folia ethnographica)
Pokud si přejete získat více informací o tomto tématu , doporučujeme se obrátit na numismatické znalce, například na Českou numismatickou společnost (https://www.numismatici.cz/) nebo na numismatickou sbírku VM Olomouc (https://www.vmo.cz/numismatika). Můžete se případně zkusit obrátit také na knihovnu České národní banky, která Vám možná doporučí další relevantní materiály (https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/odborna-knihovna-cnb/).
Co se druhu obilí týče, poradí vám možná Botanický ústav AV ČR (https://www.ibot.cas.cz/cs/) nebo některý z mnoha spolků a ústavů v ČR zaměřených na zemědělské rostliny.
Jelikož jde o uměleckou adaptaci, je také možné, že pan Kysela nečerpal ze specifické předlohy a obilí nemá svého zastupitele v reálném světě.
Použité zdroje
ADLEROVÁ, Alena et al. České užité umění 1918-1938. Praha: Odeon, 1983, s. 227. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:e9dfd8c0-5dd7-11e3-9ea2-5ef3fc9ae867
Folia ethnographica: supplementum ad Acta Musei Moraviae. Brno: Moravské zemské muzeum, 2008(1), s. 5. ISSN 0862-1209. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:be9a4e20-5bfb-11e4-97e9-5ef3fc9bb22f
ROUSOVÁ, Hana a Antonín DUFEK. Vademecum: moderní umění v Čechách a na Moravě (1890-1938). Praha: Gallery, 2002, s. 225. ISBN 80-86010-62-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:19ef9c70-da06-11e4-b880-005056825209
Týn: Sborník literární a umělecký. Praha: Československá akc. tiskárna, 1920 - 1921, 4(1), s. 40. ISSN 1804-6193. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:bc635287-3fdf-4c36-bf9b-2895866fc853
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.09.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu