Jaké další funkce kromě produkce inzulínu má slinivka břišní?
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jaké funkce (kromě produkce inzulínu) má slinivka břišní, jaké enzymy produkuje a zda celá slinivka produkuje stejné enzymy a nebo se liší funkce různých částí slinivky (hlava, tělo a ocas slinivky). Je možné bez problémů žít bez nějaké části slinivky?
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Slinivka břišní (pankreas) je nepárový orgán a má podvojnou funkci – endokrinní část produkuje hormony (Langerhansovy ostrůvky), exokrinní část je zdrojem trávicích šťáv s početnými enzymy (pankreatické žlázy). Označuje se proto také jako žláza smíšená.
V dutině břišní je uložena retroperitoneálně (tedy za peritoneem, které vystýlá celou dutinu břišní). Protáhlá slinivka břišní je položena horizontálně v ohbí dvanáctníku, které ohraničuje prostor označovaný jako duodenální okno. Na slinivce břišní rozlišujme tři části:
• hlava slinivky břišní (caput pancreatis) je rozšířená část na pravé straně;
• tělo slinivky břišní (corpus pancreatis) je střední část;
• ocas slinivky břišní (cauda pancreatis) vybíhá a zužuje se směrem doleva.
Exokrinní (zevně sekreční) část slinivky břišní (označované též pankreatické žlázy) je významným zdrojem trávicích enzymů, kterých vyprodukuje 6-20 g denně, a tvoří většinu objemu tkáně. Sekrece enzymů je ovlivňována příjmem potravy. Nejsilnější stimulaci vyvolávají tučná jídla. Denní produkce činí 1-2 l pankreatické šťávy – zásadité tekutiny bohaté na biokarbonát (HCO3-) a řadu enzymů. Jde jmenovitě o lipázy štěpící tuky, amylázy štěpící cukry, kolagenázy štěpící kolagen, nukleázy štěpící nukleové kyseliny. Významný je dále trypsin a chymotrypsin, které rozkládají proteinové řetězce. Zdravý pankreas má velkou rezervní kapacitu a může produkovat daleko nad rámec fyziologické potřeby.
Pankreatické enzymy jsou vysoce účinné, proto vznikají a jsou uvolňovány v neaktivní podobě a k jejich aktivaci fyziologicky dochází až mimo pankreas (extrapankreaticky) – konkrétně v dvanáctníku.
Endokrinní (vnitřně sekreční) část slinivky břišní představují drobné okrsky tkáně – Langerhansovy ostrůvky (ocas pankreatu jich obsahuje nejvíce), jejichž buňky jsou zdrojem významných hormonů (zejména inzulin, glukagonu a samotostatinu), a zaujímají pouze 2 % objemu orgánu. Hormony jsou produkovány přímo do krve. Obě funkce pankreatu, endokrinní a exokrinní, jsou integrovány a navzájem se ovlivňují.
Chirurgie slinivky
Chirurg může odstranit postiženou část slinivky nebo slinivku celou. Nejčastěji se děje při nádorových onemocnění nebo zánětu slinivky (akutní nebo chronický) vedoucímu k jejímu odumření. Rozsah chirurgického výkonu u nádorového onemocnění slinivky závisí na umístění a velikosti nádoru:
• Whippleova operace: provádí se v případě, kdy je nádor umístěn v hlavě slinivky (nejčastější případ), chirurg odstraní hlavu slinivky společně s přilehlou části žaludku a tenkého střeva s žlučovými vývody a případně další přilehlé tkáně,
• distální pancreatectomie: odstranění těla a ocasu slinivky, když se nachází nádor v této oblasti, společně se odstraní také slezina,
• totální pancreatectomie: chirurg odstraní celou slinivku, část tenkého střeva, žaludku, společné žlučové kanálky, žlučník, slezinu a přilehlé mízní uzliny
U slinivky představuje chirurgický výkon závažný zásah do organismu Po této operaci musí pacienti zůstat v nemocnici po více dní. Mohou se cítit slabí a unavení. Po propuštění domů většina z nich potřebuje zhruba měsíc na zotavení. Vedlejší účinky operace závisejí na rozsahu výkonu, celkovém zdraví pacienta a dalších faktorech. Většina pacientů má bolesti v období několika prvních dní po operaci. Tyto bolesti mohou být účinně tlumeny dostatečnou dávkou léků proti bolesti (analgetik). Odstranění části nebo celé slinivky mívá velký vliv na zažívání potravy. Život bez slinivky je sice možný, ale velmi komplikovaný. Musí být učiněna dietní opatření a nasazeny léky k odstranění průjmů, bolesti, křečí nebo pocitu plnosti. Dlouhodobá léčba pak musí nahradit pokles pankreatických enzymů a hormonů ve formě léčiv. Bez těchto enzymů by většina potravy prošla trávicí trubicí bez užitku a člověk by trpěl těžkou podvýživou. Trpí samozřejmě i diabetem a musí si píchat injekce s inzulinem.
Každý pacient s onemocněním slinivky by měl být sledován v gastroenterologické ambulanci, kde mu lékař sdělí konkrétní léčebné postupy a režimová opatření pro jeho zdravotní stav.
Použité zdroje
OREL, Miroslav. Anatomie a fyziologie lidského těla: Pro humanitní obory [online]. Praha: Grada, 2019 [cit. 2022-11-08]. ISBN 978-80-271-0531-1. Dostupné z: https://www.bookport.cz/[…]/
SEIFERT, Bohumil a Svatopluk BÝMA, 2019. Všeobecné praktické lékařství. Třetí, přepracované a rozšířené vydání. Praha: Galén, s. 604. ISBN 978-80-7492-422-4.
ČIHÁK, Radomír. Anatomie 3: Třetí, upravené a doplněné vydání [online]. Praha: Grada, 2016 [cit. 2022-11-09]. ISBN 978-80-247-5636-3. Dostupné z: https://www.bookport.cz/kniha/anatomie-3-2286/
Co potřebujete vědět o nádorech slinivky břišní? [online]. Brno: Masarykův onkologický ústav, [2018] [cit. 2022-11-08]. Dostupné z: https://www.linkos.cz/[…]/
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní lékařská knihovna
Datum zadání dotazu
04.11.2022 14:13
Ondřej píše:
Neděle 25.12.2022 14:05
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se může po akutním zánětu slinivky užívat Kratom? Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 27.12.2022 08:55
Dobrý den,
s Vaším dotazem se obraťte na svého ošetřujícího lékaře. Jako knihovníci nejsme kompetentní zodpovídat podobné dotazy.
S pozdravem služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu