Jaká literatura zpracovává dějiny české silniční sítě?
Text dotazu
Zatímco dějiny železničních tratí jsou popsány poměrně detailně, u obcí také většinou snadno najdeme dostupné informace o jejich historii a vývoji, velmi špatně se mi hledají informace o historii konkrétních silnic. Jen vzácně najdu někde konkrétní zmínku, kdy byla vybudována nějaká jednotlivá silnice, ale nenašel jsem žádný zdroj, který by historii silniční sítě v českých zemích konkrétně a podrobně zpracovával, tj. že bych si tam mohl najít konkrétní silnici, zjistit, kdy byla vybudována, jestli "na zelené louce", anebo v trase nějaké historické cesty, jaká je historie jejího číslování a staničení (kilometráže), kdy na ní proběhly nějaké zásadnější přeložky či přestavby atd., popřípadě jestli pod dnešním číslem silnice nejsou spojeny úseky s různým původem a historií. Našel jsem jen obecné informace o tom, že základ silniční sítě byl vybudován v letech 1740–1850, případně o různých císařských patentech aj., které měly stavbu silnic podporovat. Možná by se ještě dalo najít něco o císařských silnicích, případně porovnávat mapy z I., II. a III. vojenského mapování a dalších map českých zemí, ale že by se opravdu žádná odborná literatura nezabývala podrobně vývojem silniční sítě? Vždyť na to navazuje řada dalších zajímavých témat - zájezdní hostince, poštovní stanice, mosty, dějiny hospodářství, vývoj tváře krajiny...
Vím, že podle zákona má už 15 let existovat Centrální evidence pozemních komunikací, ale kvůli laxnosti ministerstva dopravy dodnes nebyla zřízena a dokonce ještě ani nebyl vydán prováděcí předpis. Ovšem ta se asi bude věnovat čistě aktuálnímu technickému popisu a zřejmě nebude zaměřena i na shromažďování dostupných historických údajů o komunikaci. To bych spíše čekal od nějaké monografie. Skutečně se touto tématikou dosud nikdo systematicky nezabýval, nebo by se někde přece jen něco dalo najít?
Odpověď
Dobrý den,
prošel jsem katalog Národní technické knihovny (https://vufind.techlib.cz) a níže jsem vytvořil seznam literatury na dané téma:
HOŘENÍ, Jan, Tomáš JANDA a Václav LÍDL. 70 let dálnic ve fotografii = 70 years of the motorway in photographs. Praha: Ředitelství silnic a dálnic ČR, 2009. Záznam v katalogu: https://vufind.techlib.cz/Record/000657940
JIRSÁK, Luděk. Prognóza dopravy. Praha: Středisko pro rozvoj silnic a dálnic, 1972. Studijní sborník VTEI. Svazek 2. ISBN (nev.). Záznam v katalogu: https://vufind.techlib.cz/Record/000494258
LÍDL, Václav. Poslové zapomenuté budoucnosti: výstavba dálnic v letech 1938-1950 na území Čech a Moravy. Praha: Ředitelství silnic a dálnic ČR, 2002. Záznam v katalogu: https://vufind.techlib.cz/Record/000162195
MUSIL, Jiří F. Po stezkách k dálnicím: kapitoly z dějin silnic, silničních dopravních prostředků a silničního stavitelství. Praha: Nakladatelství dopravy a spojů, 1987. Záznam v katalogu: https://vufind.techlib.cz/Record/000047080
Provozní mapy kilometrických vzdáleností silnic 1.a 2. třídy pro všechny kraje ČSR. Praha: Dopravní nakladatelství, 1958. ISBN (váz.). Záznam v katalogu: https://vufind.techlib.cz/Record/000335691
ROUBÍK, František. Silnice v Čechách a jejich vývoj. Praha: Společnost přátel starožitností čsl., 1938. Stopami věků. Záznam v katalogu: https://vufind.techlib.cz/Record/000176378
Silnice a dálnice v České republice: vývoj stezek, cest, silnic a dálnic na našem území od nepaměti až po současnost. Rudná: Agentura Lucie, 2009. ISBN 978-80-87138-14-4. Záznam v katalogu: https://vufind.techlib.cz/Record/000670545
Silnice a železnice. Časopis. Ostrava: Konstrukce Media, [2006]-. ISSN 1801-822X. Záznam v katalogu: https://vufind.techlib.cz/Record/000644746
Silnice mosty. Časopis. Praha: SILMOS, [2000]-. ISSN 1804-8684. Záznam v katalogu: https://vufind.techlib.cz/Record/000628533
ŠIWEL, W. H., František BERAN, Břetislav HLAVICA, et al. Příruční silniční knihovna. Svazek 1. Praha: Silniční příručky, 1933. Záznam v katalogu: https://vufind.techlib.cz/Record/000291659
ŠIWEL, W. H., František BERAN a E. J. KOUBEK. Příruční silniční knihovna. Svazek 3. Praha: Silniční příručky, 1936. Záznam v katalogu: https://vufind.techlib.cz/Record/000291658
ŠTĚPÁN, Luděk a Jaromír PRAŽAN. Silnice v Pardubickém kraji: historie a současnost. Pardubice: Mayday, 2009. ISBN 978-80-86986-46-3. Záznam v katalogu: https://vufind.techlib.cz/Record/000669526
ZÁVODNÍK, Alois. O stavbě a udržování silnic v době minulé a přítomné. Brno: Alois Závodník, 1928. Záznam v katalogu: https://vufind.techlib.cz/Record/000665823
Použité zdroje
https://vufind.techlib.cz
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
20.05.2022 16:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu