Jaká existuje literatura (česká i zahraniční) a články k nacistickému okupačnímu režimu na Ukrajině?
Text dotazu
Jaká existuje literatura (česká i zahraniční) a články k nacistickému okupačnímu režimu na Ukrajině? Popřípadě české studie v odborných periodikách? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
literatury, publikované na téma okupace Ukrajiny, je značné množství. Z formulace dotazu bohužel úplně přesně nevyplývá, zda jsou míněny dějiny Ukrajiny během nacistické okupace, či zda máte na myslí instalovaný správní aparát. Na základě rešerše v několika katalozích jsem sestavil základní přehled literatury, do níž bych Vám doporučil nahlédnout.
Jedná se o následující tituly:
Dejneka, Natalja Volodymyrìvna. Rumuns'kyj okupacìjnyj režym ta radjans'kyj ruch Oporu u pìvdenno-zachìdnomu rehìonì Ukrajiny ì Moldavìji (1941-1944 rr.). Odesa: Atlant, 2013. 221 s. ISBN 978-966-2361-78-0.
Boshyk, Yuri, ed., Waschuk, Roman, ed. a Wynnyckyj, Andriy, ed. Ukraine during World War II: history and its aftermath: a symposium. Edmonton: Canadian Institute of Ukrainian Studies, University of Alberta, 1986. xviii, 291 s., [8] s. obr. příl. The Canadian library in Ukrainian studies. ISBN 0-920862-37-3.
Koval', Mychajlo. Ukrajina kriz' viky. Tom 12, Ukrajina v Druhij svitovij i Velykij Vitčyznjanij vijnach (1939-1945 rr.). Kyjiv: Al'ternatyvy, 1999. 335 s. ISBN 966-7217-51-5.
Docenko, Olena G. Ukrajina v roky druhoji svìtovoji vìjny (1939-1945 rr.): navčal'nyj posìbnyk. Kyjiv: Kyjivs'kyj mìžnarodnyj unìversytet, 2009. 56 s. ISBN 978-966-8299-47-6.
Dean, Martin. Collaboration in the Holocaust: crimes of the local police in Belorussia and Ukraine, 1941-1944. Basingstoke: Macmillan, [1999]. xx, 241 s., [4 s.] obr. příl. ISBN 0-333-68893-7.
Lower, Wendy. Nazi empire-building and the Holocaust in Ukraine. Chapel Hill: University of North Carolina Press, ©2005. xviii, 307 s. ISBN 0-8078-2960-9.
Piotrowski, Tadeusz. Polish-Ukrainian relations during World War II: ethnic cleansing in Volhynia and Eastern Galicia. 1st print. Toronto: Adam Mickiewicz Foundation, ©1995. 55 s. ISBN 0-9691756-1-2.
Humeniuk, Vasyl a Luciuk, Lubomyr Y. Their just war: images of the Ukrainian insurgent army. Kingston, Ont.: Kashtan, ©2007. ix, 90 s. ISBN 978-1-896354-42-2.
Polacy i Ukraińcy pomiędzy dwoma systemami totalitarnymi 1942-1945 = Poljaky i Ukrajinci miž dvoma totalitarnymy systemamy 1942-1945. Warszawa: Instytut Pamięci Narodowej - Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu, 2005. 2 sv. (1512 s.). Polska i Ukraina w latach trzydziestych-czterdziestych XX wieku = Pol'šča ta Ukrajina u trydcjatych-sorokovych rokach XX stolittja; Tom 4. ISBN 83-89078-77-5.
Použité zdroje
DEJNEKA, Natalja Volodymyrìvna. Rumuns'kyj okupacìjnyj režym ta radjans'kyj ruch Oporu u pìvdenno-zachìdnomu rehìonì Ukrajiny ì Moldavìji (1941-1944 rr.). Odesa: Atlant, 2013. 221 s. ISBN 978-966-2361-78-0.
BOSHYK, Yuri, ed., WASCHUK, Roman, ed. a WYNNYCKYJ, Andriy, ed. Ukraine during World War II: history and its aftermath: a symposium. Edmonton: Canadian Institute of Ukrainian Studies, University of Alberta, 1986. xviii, 291 s., [8] s. obr. příl. The Canadian library in Ukrainian studies. ISBN 0-920862-37-3.
KOVAL', Mychajlo. Ukrajina kriz' viky. Tom 12, Ukrajina v Druhij svitovij i Velykij Vitčyznjanij vijnach (1939-1945 rr.). Kyjiv: Al'ternatyvy, 1999. 335 s. ISBN 966-7217-51-5.
DOCENKO, Olena G. Ukrajina v roky druhoji svìtovoji vìjny (1939-1945 rr.): navčal'nyj posìbnyk. Kyjiv: Kyjivs'kyj mìžnarodnyj unìversytet, 2009. 56 s. ISBN 978-966-8299-47-6.
DEAN, Martin. Collaboration in the Holocaust: crimes of the local police in Belorussia and Ukraine, 1941-1944. Basingstoke: Macmillan, [1999]. xx, 241 s., [4 s.] obr. příl. ISBN 0-333-68893-7.
LOWER, Wendy. Nazi empire-building and the Holocaust in Ukraine. Chapel Hill: University of North Carolina Press, ©2005. xviii, 307 s. ISBN 0-8078-2960-9.
PIOTROWSKI, Tadeusz. Polish-Ukrainian relations during World War II: ethnic cleansing in Volhynia and Eastern Galicia. 1st print. Toronto: Adam Mickiewicz Foundation, ©1995. 55 s. ISBN 0-9691756-1-2.
HUMENIUK, Vasyl a LUCIUK, Lubomyr Y. Their just war: images of the Ukrainian insurgent army. Kingston, Ont.: Kashtan, ©2007. ix, 90 s. ISBN 978-1-896354-42-2.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
05.03.2019 12:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu